Beruházás

2023.08.22. 15:13

Sajókeresztúr legnagyobb problémáját oldják meg

A Magyar Falu Program támogatásának köszönhetően kicserélték az iskola ablakait és bővítették a közterületi játszóteret Sajókeresztúron.

Csöbör Katalin és Kollár Miklós a sajókeresztúri sajtótájékoztatón

Fotó: Bujdos Tibor

Az elkészült projektekről a helyszínen, sajtótájékoztatón számolt be Kollár Miklós polgármester és Csöbör Katalin országgyűlési képviselő kedden délelőtt. Az önkormányzat sikeresen pályázott a Magyar Falu Program keretében közterületi játszótér felújítására, bővítésére tavaly. A megvalósítás során a közel 2 millió forintos keretösszegből két új játszótéri elemmel bővült a Főtéri park (egy rugós mérleghintával és egy kétüléses hintaállvánnyal), illetve felújítottak egy régebbi csúszdatornyot – mondta Kollár Miklós. A dinamikusan fejlődő település központjában lévő Eötvös József Általános Iskola is felvette a fordulatot, és jelenleg 164 gyermek oktatása folyik az intézményben, ami a maximális kihasználtság határát súrolja – hangsúlyozta a polgármester. Az épület jellegéből és korából adódóan - 1962-es építésű - jelentős felújítási forrást igényel, hogy a modern kori elvárásoknak megfeleljen. Ennek első lépcsőfoka, hogy az intézmény kormányzati támogatásból 10,5 millió forint értékben hőszigetelt ablakokat kapott. A nagyobb fényt bebocsájtó ablakok a télen jó szolgálatot tesznek a tantermek melegen tartásában is – tette hozzá a polgármester. Mindezeken túl még arról is beszámolt, hogy befejeződött Sajókeresztúr község vízelvezetési hálózatának korszerűsítése a Petőfi Sándor utcában, a Kossuth Lajos utcában és a Széchenyi utcában.

A projekt keretében 4450 méter hosszú csapadékvíz elvezető rendszer épült ki 156 millió forint kormányzati támogatásból. Korábban két ütemben már fejlesztették a meglévő hálózatot. A mostani harmadik ütemben a település azon részein készült el a rendszer, ahol az még korábban nem épült ki vagy nem működött megfelelően. A tervezett célok elérése érdekében a jelenlegi nyílt és zárt, elválasztott rendszerű csapadékvíz elvezető hálózat helyreállítása, átépítése és fejlesztése is megtörtént.

A fejlesztések nem állnak meg

Mozgalmas hónapokat tudhat maga mögött Sajókeresztúr, hiszen az elmúlt időszakban több milliárdos fejlesztést is átadtak vagy útjára indítottak a településen – hangoztatta Csöbör Katalin. Az országgyűlési képviselő megemlítette ezek közül a közelmúltban átadott felújított református templomot, a másfél milliárd forintból megújult ipari parkot, valamint azt is, hogy elindult a munkásszálló építése. Az alkalommal két projekt befejezéséről tudtak beszámolni, illetve arról, hogy folytatódik a vízelvezető hálózat korszerűsítése, valamint részbeni kiépítése a településen, további 167 millió forintból várhatóan 2023 december végére Sajókeresztúr teljes vízhálózata megújul majd – tudatta a képviselő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában