Fejlesztés

2023.08.31. 13:10

Növelték az árvízi biztonságot

A munkálatok hozzájárulnak a megfelelő vízkormányzás biztosításához.

Pap Gyula

Csont Csaba a tájékoztatón

Fotó: Pap Gyula

A Széchenyi 2020 program részeként, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében, az Európai Unió és a Magyar Állam mintegy 7,5 milliárd forintos támogatásával valósul meg az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG), a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG), a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) és az Északmagyarországi Vízügyi Igazgatóság (ÉMVIZIG) konzorciumában az „Árvízi biztonság növelése a KözépTisza völgyben” című projekt, amelynek előrehaladást bemutató rendezvényét tartották csütörtökön Miskolcon.

Csont Csaba az ÉMVIZIG műszaki igazgató-helyettese köszöntőjében elmondta: a projekt általános célja a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (VTT) program eddigi tapasztalatainak hasznosításával a Tisza-völgy árvízi biztonságának javítása. A projekt az Országos Vízügyi Főigazgatóság, valamint négy Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG, KÖVIZIG, TIVIZIG, ÉMVIZIG) működési területén valósít meg árvízvédelmi fejlesztéseket, melyek konkrét célja egy olyan árvízvédelmi rendszer kialakítása, megvalósítása és működtetése, amely kialakításánál figyelembe veszi a védendő értékek nagyságát, beleértve az emberi élet és más kardinális értékek védelmét, azaz az árvízi kockázatok mértékét. 

A beavatkozásoknak nem csak lokálisan kell kifejteniük a hatásukat, hanem azokat úgy kell kialakítani, hogy lehetőség szerint egységes védelmet biztosítsanak az érintett területen. A projekt keretében tervezett beavatkozások olyan területekre összpontosulnak, ahol a fejlesztések elengedhetetlenek a Tisza árvizének biztonságos levezetéséhez, így az egész Tisza-völgy árvízbiztonságának javításához – fejtette ki a szakember.

Szendrei Roland az ÉMVIZIG Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Osztály osztályvezetője előadásában ismertette: az ÉMVIZIG projektelemének keretén belül a Hernád folyó műtárgyainak rekonstrukciója valósul meg. Ennek célja a Hernád folyó menti védvonalak árvízi biztonságának növelése a Hernád folyó jobb parti Hernádnémeti-hernádszurdoki árvízvédelmi töltésénél lévő Bársonyos-főcsatorna beeresztő műtárgy átépítésével, valamint a Hernád bal parti Hidasnémeti-bőcsi árvízvédelmi töltésnél lévő Vizsoly, Malom-árok csőzsilip műtárgy rekonstrukciójával, az árvízi biztonsági követelményeknek megfelelően. A munkálatok hozzájárulnak a megfelelő vízkormányzás biztosításához, ezáltal segítik a jelentkező vízigények kielégítését. A projektelemek egy komplex rendszer részeként az árvizek biztonságos levezetését teszik lehetővé, elősegítve a károk megelőzését, illetve csökkentve a védekezésre és a kárenyhítésre fordítandó magas költségeket – tudtuk meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában