Megdöbbentő

2023.08.24. 20:00

Tónak is beillik a gátszakadás Felsőnyárád és Ormosbánya között

Nem egyértelmű, hogy melyik településen történt az eset, de működő bányáról van szó.

Detzky Anna

Víz áraszotta el a mélyedést (illusztráció)

Fotó: Peera_stockfoto

A nemzeti ünnepen adtunk róla hírt, hogy gátszakadás történt egy Ormosbányához közeli bányaudvaron, amelyet 40 méter mély víz árasztott el, műszaki eszközöket maga alá temetve, 2023. augusztus 11-én. A Neptun Búvár Klub Mentőcsapatát kérte fel a katasztrófavédelem a műszaki mentésre. 

A búvár hagyományos búvártechnikával emelt ki egy nagy értékű szivattyút a víz alól, mert a radaros felderítés bizonytalan eredményt hozott. Közben Ormosbánya Facebook-csoportjában hozzászólók jelezték a közösségi médiában, hogy a vízbetörés valójában Felsőnyárád vonzáskörzetében történt. Utánajártunk a részleteknek.

Bárhol előfordulhat 

- A gátszakadás nem Ormosbányán történt, hanem Felsőnyárád közelében egy külszíni fejtésen, amely több kilométerre van tőlünk. Úgyhogy minket nem veszélyeztetett, sőt mi is csak a Borsod Online-ról értesültünk róla – osztotta meg velünk Sike Ferencné, Ormosbánya polgármestere. - Viszont mivel áradás volt, itt sem sok hiányzott, hogy gátszakadás legyen. Ugyanis Ormosbányán, Izsófalván, Rudolftelepen, Szuhakállón és szinte mindenhol a környéken több bányató található, ahol külszíni fejtés volt korábban. Bár mi éppen most nyertünk el egy több milliós pályázatot a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Önkormányzat segítségével, amiből szabályozni tudjuk az Ormos-patak medrét. Így bízunk benne, hogy nálunk hasonló eset már nem fog történni. Ha jól tudom, az Ormosszén Zrt. nevű korábban magánkézben lévő, de ma már államosított cég folytat kültéri tevékenységet a környéken több helyen. Gondolom, hogy az egyik vízzel megtelt tároló oldala szakadhatott át egy olyan helyre, ahol még folyik a kitermelés, hiszen műszaki berendezések maradtak ott az iszapban. 

Felsőnyárád polgármestere megerősítette, hogy az ő településükön történt a gátszakadás. 

- Részleteket nem tudunk a történtekről, csak annyit, hogy átszakad a bányában a gát és elöntötte a víz. A bánya működtetője jelenleg a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság – tudatta kollégánkkal Bihari Aranka polgármester. - Viszonylag kevés nyárádi dolgozik a bányában, arról nem tudunk, hogy baleset történt volna. A helyiek nagy része akkor a faluban segített és homokzsákokat pakolt, mert a településen is árvíz volt, a Szuha-patak is kiöntött. 

Megáradt a patak 

A katasztrófavédelem közölte portálunkkal a gátszakadás pontos okát

„Az érintett terület az Ormosszén bánya, amely tavaly novemberben került állami kézbe, a tulajdonosi jogokat a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gyakorolja. A bányában barnakőszén-kitermelés folyik, az extrém mennyiségű csapadék miatt megáradt és a medréből kilépő Csörgő-patak által elöntött bányarész Felsőnyárádon található. A rendelkezésre álló védművek védelmi kapacitása véges, minden időjárási körülményt és azok következményét kivédeni nem, csupán mérsékelni lehet előrelátó tervezéssel és a már bekövetkezett történések kezelésével. A vízbetörés miatt a területen le kellett állítani a munkálatokat, az esemény a dolgozókat nem veszélyeztette. A cél a termelés újraindítása, amelyhez a vizet el kell távolítani” – nyilatkozta szerkesztőségünknek Dojcsák Dávid tűzoltó százados, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. 

Kevés volt a radar 

A Neptun Búvár Klub és Mentőcsapat tapasztalatának köszönhető, hogy fel tudták hozni a nagy értékű szivattyút. 

- Korábbi elnökünk végezte a műszaki mentést, mert a csapat egy része nem tartózkodott Miskolcon. Így magáról az esetről a posztot is csak néhány nap csúszással tudtuk kitenni közösségi oldalunkra. A helyszínt nem pontosan jelöltük meg, utólag néztem meg, hogy valójában a bánya, ahol a gátszakadás történt, Ormosbánya és Felsőnyárád közé esik és inkább az utóbbihoz van közelebb – helyesbítette felénk Golej Szabolcs, a Neptun Búvár Klub és Mentőcsapat elnöke. - Mivel benne vagyunk a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság mentőszervezetében, ezért minket riasztottak. Tavaly októberben végeztük el azt a vizsgát, ami 5 évre feljogosít bennünket a mentőtevékenységre, ha bármilyen káresemény történik. A szóban forgó munkában az okozta a nehézséget, hogy a radar segítségével végzett mederfenék-vizsgálat nem hozott eredményt. A radar képalkotása nem tette lehetővé, hogy kollégáim felismerjék a víz alatt rekedt szivattyút. Azt viszont tudták, hogy eredetileg hová telepítették és kaptak róla fotót, hogy hogyan néz ki. Ezen információk alapján búvárunk a meder alján tapogatózva, csekély látótávolság mellett, megtalálta a berendezést, ami kemény, két napos munka volt. Bár minden merülés kockázatos, de mivel megfelelő felszereléssel, technikai biztosítással és tapasztalattal rendelkezünk, számunkra ez már rutinfeladat. A lezúdult víz egyelőre a bányamederben maradt, mert túl nagy mennyiség. Azonban ez nem jelent semmilyen veszélyt a környékbeliekre nézve, mert távol esik minden lakott területtől.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában