Közlekedés

2023.08.02. 17:44

Az M30-as is része az ország legnagyobb gyorsforgalmi útfelújításának

Jelenleg több szakaszon is dolgoznak, de szeptember 30-ig szeretnék befejezni a pálya jobb oldalát.

Horváth Imre

Javítják a sztrádát Felsőzsolcánál

Fotó: Bujdos Tibor

Akik autópályán közlekednek a keleti országrészben, azok folyamatosan találkozhatnak a sztrádák felújítását végző szakemberekkel, így például az M3-as több szakaszán is dolgoznak. De hetek óta folyik munka az M30-as Miskolc és M3-as közötti szakaszán is. A napokban a legintenzívebben a Miskolc-Dél és Miskolc-Kelet közötti szakaszon folyik a munka, kiemelten a zsolcai körforgalom feletti felüljárón, amelynek nem csak a burkolata, de az alsó része, szerkezete is felújítás alatt áll, így például az elmúlt pár napban a körforgalom surranó sávjának egyik fele is le volt zárva, mert munkagépek foglalták el.

Indokolta az utak állapota

Érdeklődtünk az MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nél, hogy mi indokolta a munkálatokat, várhatóan meddig tartanak a most érintett szakaszoknál, és merre dolgoznak majd még tovább, ahol esetleg forgalomkorlátozásra is számítani kell.  

Mint megtudtuk, az utak állapota már indokolta a felújítást.

„2022. szeptemberében vettünk át a Magyar Államtól 1237 kilométer gyorsforgalmi út üzemeltetését, fejlesztését. Ősszel, a legkritikusabb szakaszon már egy gyors felújítást elindítottunk, az ország 11 különböző helyén” – írták. Akkor az M1-es, az M3-as és az M7-es autópályák különböző szakaszain, Bicske, Komárom, Kál, Gödöllő, Martonvásár, Balatonvilágos és Fonyód térségében lehetett számítani terelésekre, a forgalmi sávok időszakos lezárására.

A legnagyobb felújítás

„Áprilisban elindítottuk Magyarország valaha volt legnagyobb gyorsforgalmi útfelújítását. Munkálatok indultak, vagy lesznek az M1-es, az M15-ös, az M3-as, az M30-as, az M35-ös, az M4-es, az M7-es és az M8-as gyorsforgalmi utakon. Csak idén 297 kilométer hosszan, mintegy 2,5 millió négyzetméteren cseréljük a régi elöregedett burkolatot új aszfaltra. Megújul 123 híd és felüljáró. Augusztusban elkezdjük a pihenőhelyek felújítását is. Megszüntetjük az illegális szemétlerakókat és új, nagykapacitású szelektív hulladékgyűjtőket helyezünk ki, fákat ültetünk.

Jogos igény az utazók részéről, hogy jó minőségű utakon szeretnének közlekedni. A most folyó munkálatokkal ezt igyekszünk elérni. Mint minden felújítás, ez is forgalom és sebességkorlátozással jár, de igyekszünk ezt úgy szervezni, hogy a lehető legkisebb mértékben akadályozzuk a forgalmat. Ezek a munkálatok idén több tízmilliárd forintba kerülnek országosan, pontos összeget november végén (az idei felújítások végén) tudunk mondani. Sok helyen ugyanis, a felső kopóréteg felmarása után derül csak ki, hogy vannak-e mélyebb, szerkezeti problémák és az előre tervezett munkákon túl szükség van-e komolyabb beavatkozásra” – tudatta a Zrt.

Itt dolgoznak az M30-ason

„Ennek, a november végéig tartó, általunk szintre hozásnak nevezett országos felújításnak a része az M30-as megújulása is. Amelyen a következő helyeken, a következő feladatokat végeztük, végezzük el:

27+286 kilométer szelvényben lévő Földút feletti híd:

- hídon aszfaltburkolat cseréje

- szegélyek sókorrózió elleni bevonat felújítása

28+100 Sajó feletti híd aszfalt burkolatának cseréje

- híd szigetelés cseréje

- dilatáció cseréje

- szegélyek sókorrózió elleni bevonat felújítása

28+882 kilométer szelvényben lévő Miskolc Keleti csomópont 3. sz. főút és körforgalom feletti híd:

- híd szigetelés cseréje

- dilatáció cseréje

- szegélyek sókorrózió elleni bevonat felújítása.

Az idei munkálatok csak az autópálya jobb oldalát érintik (ez praktikusan az országhatár felé tartó oldalt jelenti), és előreláthatóan szeptember 30-ig tartanak. Minden héten kiteszik a a következő héten induló munkák tájékoztatóját honlapjukra - tette hozzá az MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. portálunknak adott tájékoztatásában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában