Közel a vég

2023.08.06. 07:00

Ekkorra lélegezhet fel Sajószentpéter és Berente

Jó tíz kilométer. Ebben mérhető a két Sajó-menti településen élők boldogsága.

Szaniszló Bálint

Így néz ki madártávlatból az elkerülőút egyik készülő szakasza

A 26-os út Sajószentpétert és Berentét elkerülő szakszának építése állandó téma a Boon.hu-n. Az új nyomvonalon kiépülő, elkészülte után a 260-as számot viselő út a két településen áthaladó gépjárműforgalmat hivatott csökkenteni. A projekt az Építési és Közlekedési Minisztérium (a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. jogutódjaként) megbízásából a He-Do Csoport és a Soltút Kft. konzorciumának kivitelezésében valósul meg.

Magas töltések tetején 

Az összesen 10,615 kilométernyi új nyomvonalon kiépülő 2-szer 1 sávos kialakítású 260-as számú főút a 26-os számú főúttal és a Sajó folyóval párhuzamosan vezet, elkerülve Sajószentpétert, Berentét és az ipari létesítményeket. 

Így néz ki az új út nyomvonala

Az építkezés részeként két új körforgalom segíti a későbbiekben a közlekedést, melyek közül az egyiket a 27-es számú Edelény felé vezető főút keresztezésénél, a másikat pedig a szakasz legvégén Múcsony és Kazincbarcika között alakítják ki a szakemberek. A mezőgazdasági művelésű területek megközelítését 4 keresztező és 15 párhuzamos út szolgálja ki.

Az új elkerülő út tervezésekor, építésekor figyelembe kellett venni, hogy a nyomvonal részben ártéren vezet keresztül, és az elmúlt években megváltoztak a mértékadó árvízszintek - írja a magyarepitok.hu. Az út emiatt átlagosan 4-6 méter magasságú töltéseken halad végig, és magasabbra épül, mint a meglévő Sajó-gát. Ehhez több mint 1,5 millió köbméter anyagot kellett a kivitelezés helyszínére szállítani különböző helyekről.

Fókuszban az élővilág védelme 

A szakaszon 8 új híd is épül, melyek közül a legnagyobb a Sajó folyó feletti 3-szor 54 méter nyílású acél tartószerkezetű és vasbeton pályalemezű (öszvér kialakítású) áthidalás. Erre a méretre nemcsak a Sajó által szállított vízmennyiség átvezetése miatt van szükség, hanem azért is, mert a projekt érinti a Sajó-völgy elnevezésű kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területet. Híd épül még a MÁV Miskolc−Bánréve vasútvonal keresztezésénél, a Szuha-patak felé, valamint más vízfolyás keresztezésekhez.

Az új út és a Sajó folyó keresztezésénél mintegy egy kilométer hosszúságban mederrendezést és partvédelmet végeznek az építők. Ennek során a meglévő élővilág védelmére kiemelt figyelmet fordítanak.

A projekt persze a Sajó mederrendezési munkáin kívül több vízrendezési elemet is tartalmaz, melyek során a kivitelezők magasítják egy részen a Sajó folyó jelenlegi gátját, a meglévő medreket rendezik, új vízlevezető medreket készítenek és a Szuha patak mederkorrekcióját is elvégzik.

Közel a finis 

A 26-os út elkerülőjének kivitelezési munkái 2021 végén indultak el. A kivitelezés szempontjából szerencsésnek mondható 2022. évben jól haladtak a munkafolyamatok: a nagy szárazság miatt többnyire ártéren lévő földmunkákat és műtárgyépítési feladatokat csak minimálisan hátráltatta a Sajó folyó. Idén már végéhez közelednek a műtárgyépítési munkák és jelenleg a pályaszerkezet építés és kapcsolódó vízépítési feladatok zajlanak.

Az ütemezés szerint ősszel következnek a befejező és forgalomtechnikai munkák, majd 2024 januárjában lezárható a műszaki átadás-átvételi eljárás.

A munkálatok újabb üteme augusztus 7-én kezdődik és várhatóan szeptember végéig tart.

A munkálatok ideje alatt forgalmi rend változásra számíthatnak a közlekedők a Kazincbarcika-Múcsony összekötő úton lévő Mol benzinkútnál is. 

Körforgalom

Továbbra is érvényben marad az augusztus 3-án bevezetett ideiglenes forgalmi rend, tehát a Múcsonyi úton lévő vasúti átjáró mellett megépült új körforgalmú csomóponton keresztül, az Ipari út nyomvonalát is igénybe véve lehet majd közlekedni. Továbbá augusztus 7-e, hétfőtől a Mol benzinkút előtti szakaszon, három jelzőlámpával irányított, váltakozó irányú, ideiglenes forgalomszabályozás lép életbe, valamint a 26-os Miskolc-Bánréve főúton, a Mol benzinkútnál megépült körforgalom ideiglenes forgalomba helyezése miatt, Vadna felől Miskolc felé már nem kell jobbra kanyarodni az Ifjúság út irányába.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában