Évforduló

2023.08.19. 18:00

Az avasi kilátó mint szimbólum, logó és játék

Miskolc identitásának, a városképnek fontos elemeit igyekszik feltárni, megmutatni és megőrizni az Észak-Keleti Átjáró Egyesület, így az Avasi kilátó 60. születésnapjára is különböző programokkal készül az egyesület, melyekről a szervezet alelnöke beszélt lapunknak.

Póczos Nikolett

Balogh Attila Avas kilátós tárgyakkal, relikviákkal

Fotó: Póczos Nikolett

A tévétornyot 1963. augusztus 20-án adták át, televíziós átjátszó-állomásnak épült, magassága miatt egyúttal kilátópont is. Az idők során a vármegyeszékhely szimbólumává, jelképévé vált. Majd az egyesület arra lett figyelmes, hogy egy évtizeddel ezelőtt egyre ritkábban, egyre kevesebb helyről köszönt vissza a kilátó grafikája, logóként használt ábrázolása.

– A kilátó szerepe, városképi jelentősége, a miskolci identitásban betöltött hatása az, amit érdemes megragadni és továbbéltetni. Szimbólumként is nagyon népszerű az épület, különleges formájának köszönhetően – véli Balogh Attila az Észak-Keleti Átjáró Egyesület tagjaként. Hozzátéve: a jellegzetes vonalakkal megrajzolt kilátó-forma olyan egyszerűnek tűnik, mintha szimplán csak „három vonalból állna”. 

 

Az egyesület tehát egy évtizede foglalkozik a témával, igyekeznek különböző grafikákban felhasználni motívumait, kulturális projektjeikbe bevonni kilátót. Így alakult ki, hogy az elmúlt időszakban ruhadarabokon és használati tárgyakon köszön vissza, pólókon, sapkákon, sálakon, matricákon, plakátokon, jelvényeken, kitűzőkön és poharakon is Miskolc ikonikus épületének rajza. Az épület felavatása óta eltelt hatvan év során nagyon sokféle ajándék- és használati tárgyat díszített a kilátó képe – tehetjük hozzá. A várostörténeti kutató hangsúlyozta, ez egy nagyon fontos dizájnelem, hiszen a kilátó jószerével egyet jelent Miskolccal. Aki turistaként avasi kilátós relikviát visz a városból haza és teszi otthon a polcára, az Miskolcot vitte haza a szívében – zárta gondolatait az Észak-Keleti Átjáró Egyesület alelnöke. Véleménye szerint a helybéliek nagy része számára is egyértelműen pozitív és kedvelt városjelkép.

Ünnepi program a kilátónál

Ezért az Észak-Keleti Átjáró Egyesület a kilátó születésnapját méltóképpen szeretné vasárnap, augusztus 20-án megünnepelni. Városi sétára invitálnak miden érdeklődőt, melynek kiindulópontja a Kandia köz és a főutca sarkán lesz, délután öt órakor. A beszélgetésekkel tarkított kirándulás az Avastetőig, majd egészen a kilátóig tart majd, ahol egy piknik nyomán, megvárva a sötétedést, arra biztatnak majd minél több helyi polgárt, hogy (nagy teljesítményű) zseblámpákkal „közösségi fényfestés” keretében együtt világítsák meg a kilátót.

 

Mindeközben az avasi kilátót ábrázoló tárgyakból nyílik kiállítás egy éppen üresen álló főutcai üzlethelyiség ablakaiban. „A Kandia közben sétálók így gyönyörködhetnek a sok éven át összegyűjtött múltidéző relikviákban”– árulta el Balogh Attila.

Az Észak-Keleti Átjáró Egyesület alelnökének tájékoztatása szerint vasárnap meghirdetnek egy több héten át tartó, a városhoz kapcsolódó, interaktív nyomozós játékot is.

A következő hét első napján, tehát augusztus 21-én, hétfőn délután a miskolci fotográfusok kilátós képeiből összeállt tárlat nyílik meg délután 4 órakor a Városháza aulájában.

Továbbá készülőben van egy dokumentum-játékfilm is a tévétoronyról, amit, ha időben elkészül, a CineFesten mutatnak majd be.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában