Figyelem!

2023.08.13. 19:31

A tapasztaltabbakat is átverhetik a bankos csalók

Elképesztő esetről számolt be a fiatalok körében népszerű videoblogger-páros, a TheVR egyik tagja: bár elővigyázatos és tapasztalt e téren, az egyik hazai bank nevében majdnem őt is megvezették romániai csalók.

Soós Péter

Csalók a világhálón

Fotó: Undrey

A TheVR-t 2013 októberében indította el a YouTube-on Fábián István és Komzsik János. A debreceni páros hamar népszerű lett számítógépes játékokat bemutató és elemző anyagaival a videomegosztó-portálon. Nem mondható tehát, hogy eltévednének a kibertérben, Janit mégis majdnem sikerült megtévesztenie egy csalónak – hiába volt szkeptikus és óvatos. A TikTokon így mesélt a történtekről:

„Kaptam egy emailt, hogy Romániából megpróbáltak bejelentkezni az OTP-s fiókomba. Megnéztem a feladó címét, mely valós volt, a bankomtól érkezett biztonsági figyelmeztetés. Néhány perc múlva egy budapesti szám hívott, felvettem, bemutatkozott, majd érdeklődött, hogy én próbáltam-e bejelentkezni Romániából a netbankomba. Mondtam, hogy nem én voltam, mire közölte, hogy ez egy komoly biztonsági probléma, melyet meg is oldunk rögtön. Ehhez azonban azonosítania kell engem. Elkezdett személyes kérdéseket feltenni, de én vagyok az az ember, aki még a bankjának sem adja meg telefonon ezeket az adatokat.”

Az sms végén bukott le a csaló

A nemleges válasz után a bankos azt mondta, akkor küld neki egy hitelesítő kódot, melyet fel kell olvasnia az azonosításhoz. Meg is érkezett az OTP-től (!), csak benne volt az sms-ben, hogy ez a belépéshez (!) szükséges kódja. Itt lett több, mint gyanús a dolog.

„Hála Istennek, végigolvastam az üzenetet, mert itt bukott le! Egész addig hittem neki, de ezután közöltem, hogy ne haragudjon, ilyet nem szokott kérni az OTP... Majd rövid szünet után bemondta az email címemet is, aztán beolvasta a bankkártyám utolsó négy számát, de kérte a lejárati dátumot és a CVC-t. Ekkor mondtam neki, hogy viszlát. Az a legfélelmetesebb az egészben, hogy még én is majdnem bevettem, pedig nagyon figyelek az ilyenekre” – mesélte Jani.

Ne adjuk meg adatainkat

Fontos tehát, hogy mindig legyünk óvatosak, ne adjuk ki ismeretlenek számára adatainkat, míg meg nem győződtünk identitásuk valósságáról, hiszen még a tapasztaltabbakat is átverhetik. Az OTP Bank már tavasszal arra figyelmeztette ügyfeleit, hogy ne adják meg adataikat illetéktelenek számára. Az utóbbi időben ugyanis egyre többször fordult elő, hogy magukat szakembernek kiadó bűnözők többek közt az ügyfelek online vásárláshoz szükséges adatait próbálták megszerezni – mint például Jani esetében. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában