Jubileum

2023.08.08. 12:33

700 éves Csobád

Csobád község háromnapos programsorozattal ünnepelte a jubileumot.

Boon.hu

Hudopkó József polgármester, Bánné Dr. Gál Boglárka a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke, Demeter Zoltán országgyűlési képviselő és Nagy Boglárka jegyző az ünnepi ülésen

Forrás: Facebook/Bánné dr. Gál Boglárka

Pénteken a krumplilángos hagyományába kóstolhattak bele az érdeklődők, az Összefogás Csobádért Egyesület jóvoltából, majd délután mezőgazdasági gépkiállítás és felvonulás következett. A nap zárásaként a zenéé volt a főszerep, Csősz Jóska, majd a Dupla KáVé és Köteles Cindy zárta a napot. 

Szombaton ünnepi képviselő-testületi ülést hívtak össze, melyen a polgármesteri köszöntő után, Bánné Dr. Gál Boglárka a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke, valamint Demeter Zoltán a térség országgyűlési képviselője köszöntötte az ülésen megjelenteket. Az ünnepi műsor keretében Szarka Fanni és Rohály Zágon csobádi fiatalok Gömöri lassú és friss csárdást adtak elő, valamint fellépett a SAX O Net együttes. Az ülés során a településért kitüntető címek kerültek átadásra. Néhai Telenko János számára posztumusz díszpolgári címet adományozott a képviselő-testület. „Csobádért a Közszolgálatban" címet adományozta Bukovenszki István, Baksy Mária és a Csobádi Polgárőr Egyesület részére. "Csobád Sportjáért" Bacsó István részére. A "Csobád Közművelődésért" települései kitüntető címet pedig az Összefogás Csobádért Egyesület részére. 

Szarka Fanni és Rohály Zágon csobádi fiatalok Gömöri lassú és friss csárdást adtak elő
Forrás: Facebook/Demeter Zoltán

Az ünnepség részeként  Testvér-települési együttműködési megállapodást írt alá Csonkappai Elöljárói Hivatal Hetyen Község képviseletében Nagy József elöljáró és a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Csobád Község Önkormányzata polgármestere, Hudopkó József. A Megállapodás értelmében Hetyen és Csobád települések testvértelepülésekké váltak. A felek megállapodtak, hogy támogatják és elősegítik a települések lakossága közötti összetartozást, lehetőséget teremtenek a baráti kapcsolatok kialakítására, hagyományaik és szokásaik megismerésére. 

A szombati napon változatos programokkal várták a lakosokat és településre látogatókat a tájház udvarán. Volt arcfestés, ugrálóvár, bohóc, népi játékok. Az önkormányzat ebéddel és frissítővel kedveskedett lakosai számára. Az ebéd alatt "Jó ebédhez szólt a nóta" Pohly Boglárkával, bemutatkoztak a helyi csoportok, többek között a Csobádi Muskátli Dalkör, a Miskolci Örömdal-kör, az Arany Acoustic együttes, Three Girls Dance tánccsoport, Grúz Attila és a Tarsoly Együttes. A délutáni órákban két színpadon zajlottak az események: Bandika, Bíborszél és László Attila előadását követően a napot a KOZMIX élő nagykoncertje és tűzijáték zárta. 

Elismeréseket is átadtak az ünnepi képviselő-testületi ülésen
Forrás: Facebook/Demeter Zoltán

Vasárnap ökumenikus imára hívtak minden érdeklődőt a műemléki görögkatolikus templomba, ahol Gazsiné Vizi Éva református lelkész, Puskárik Zoltán római katolikus plébános és  Kovács Endre görög katolikus parókus mondtak imát és adtak áldást a település 700 éves évfordulója alkalmából. A közös imádkozás után szeretet-agapéra invitálták a megjelenteket, mely a közös beszélgetések és a település jövőbeni lehetőségeinek színterévé vált.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában