Itt volt az ideje

2023.07.03. 20:00

Elmúlt Péter és Pál napja: Borsodban is elkezdődött az aratás

Ha az időjárás nem szól közbe, a héten a búza is sorra kerül.

Pap Gyula

Ha az időjárás is úgy akarja, még a héten elkezdik aratni a búzát vármegyénkben is

Fotó: Bujdos Tibor

Az elmúlt napok nagyrészt napos, száraz és meleg időjárása kedvező körülményeket teremtett az érés különböző fázisaiban járó gabonák illetve a repce számára, de a nyári növényeknek is jól jött a meleg, a vetésük óta eltelt időszak hőösszege elmarad az optimálistól. A hőségnek véget vető hidegfront után nagyrészt száraz, napos, de mérsékelten meleg időben lesz részünk továbbra is magas UV sugárzással – írja legfrissebb agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. S mivel június 29-én már elmúlt Péter és Pál napja – a népi hagyományok szerint ilyenkor kezdődik az aratás –, így kíváncsiak voltunk, mi a helyzet e téren a vármegyében.

Bőséges termés várható

Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke elmondta: Az őszi és tavaszi vetésű kultúrákra optimális idő volt, nem volt nagy forróság, ahogy a korábbi években az áprilisi meleg ráköszöntött ezekre a növényekre, hanem jött az eső, időben jött az eső, a hőmérséklet is megfelelő volt. Az őszi árpa aratása már el is kezdődött vármegyénkben, és ha az időjárás nem szól közbe, a hét második felében sor kerül a búzára is – fejezte ki reményét a vármegyei elnök. A repce betakarítása is elkezdődött a dél-borsodi régióban – tette hozzá.

Az őszi vetések többnyire jó állapotban vannak, a repce, a búza az árpa és a rozs az érés különböző fázisaiban járnak. Az elmúlt hetek időjárása kedvezően hatott a fejlődésükre, kellő nedvesség állt rendelkezésre a talajban, de nagy meleg sem rövidítette le a virágzás és magképződés igen fontos fenológiai fázisát – jelzi a fent említett agrometeorológiai elemzés. Ugyanakkor a sűrű állományokban a gyakran nedves leveleken a kórokozók is gyorsan szaporodtak. Helyenként a sok eső miatt megdőlt táblák is vannak. A meleg idő most éppen időben érkezett az érés elősegítéséhez. A kukorica és a napraforgó számára is jól jött a meleg és a napsütés, szépen növekednek az állományok. A vetési időponttól, fajtától és agrotechnikától függően elég nagy méretbeli különbségek vannak a táblák között, de a napraforgó egyre többfelé már csillagállapotban van.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában