Veszélyjelzés

2023.07.13. 07:57

Bow echos zivatarrendszer közelít Borsod felé - Másodfokú riasztást adtak ki - videóval

Figyelmeztető előrejelzést adtak ki Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye területére 2023.07.13. csütörtök éjfélig.

Megérkezett a rossz idő.

Fotó: BNR

A bow echók a mezoléptékű konvektív rendszerek gyakran kisebb kiterjedésű ugyanakkor igen károkozó formái.

Térkép: Országos Meteorológiai Szolgálat

Heves zivatarok jönnek

Egy érkező hidegfront mentén nagy területen, kiterjedten, több hullámban várható zivatarok, heves zivatarok kialakulása. A legvalószínűbb forgatókönyvek szerint a nap második felére egyre inkább a déli, délkeleti, illetve keleti tájakra korlátozódhatnak a leghevesebb zivatarok. Késő estére északnyugaton már nagyobb területen stabilizálódhat a légkör.

A legintenzívebb cellák környezetében nagy méretű jég (néhol >5 cm átmérőjű), szélvihar (80-100 km/h, helyenként >100 km/h), illetve felhőszakadás (~20-40, néhol >50 mm-t meghaladó csapadékmennyiség) is lehetséges.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye területén másodfokú riasztást adtak ki: hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani. A villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is. Emellett elsőfokú riasztás is érvényben van felhőszakadás miatt: intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

Magas napi hőmérséklet

Csütörtökön mérséklődik a nappali felmelegedés, főként az ország délkeleti felében várható már csak 25 fok feletti, délkeleten néhol 27 fok feletti napi középhőmérséklet - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában