Figyelem!

2023.07.03. 07:00

Bajba kerülhetünk, ha ittasan pattanunk elektromos rollerre

Nem csak balesetet és sérülést, de büntetést is kockáztatunk vele.

Horváth Imre

Veszélyeket rejt magában

Fotó: Pesti Tamás

Ahogy arról beszámoltunk már, Miskolcon is elindult a közösségi elektromos roller szolgáltatás, de magántulajdonban is egyre több ilyen közlekedési eszköz van, amelyeket használnak megyénk útjain. Sokszor minden KRESZ-szabályt felrúgva, hiszen, még, ha úgy kezeli valaki az elektromos meghajtású rollerét, mint egy kerékpárt, akkor sem hajthat vele keresztül a járdán, gyalogosok között, majd át az úttesten, keresztbe a kereszteződésen és újra vissza a járdára.  

Bukósisak kellene 

A helyzet azonban ettől még sokkal kacifántosabb, hiszen az elektromos rollerek a jelenlegi jogszabályok szerint segédmotor-kerékpárnak minősülnek, ami azt is jelenti, hogy bukósisakban kellene rajtuk közlekedni és biztosítást is kellene kötni a járművekre. Ennek ellenére elég kevés olyan esetről hallani, hogy a rendőrök emiatt büntetnék az erollerezőket. Úgy tudjuk ennek az az oka, mert az új jogszabályt várják, amely nagyobb rendet tesz majd a kérdésben mint a közlekedők, mind a rendőrök számára. 

A napokban az új rendőrmotorok átadása kapcsán kérdeztünk rá Varga János rendőr alezredes, a vármegyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetőjénél arra, hogy mi is az elektromos rollerekkel kapcsolatban a helyzet. Megerősítette, hogy folyamatban van egy kreszmódosítás, ami már a Parlament elé is kerülhet hamarosan és elfogadhatják. Ez már különbséget tesz kis teljesítményű és nagy teljesítményű elektromos rollerek között, így lesz, amelyik kerékpárnak és lesz amely segédmotor-kerékpárnak minősül majd.

Vannak veszélyeik 

„Megvan a közlekedésben a helyük, szerepük, ahogy a veszélyeik is. Mivel gépi meghajtású közlekedési eszköznek számít, így el lehet vele követni az ittas járművezetés vétségét, vagy bűncselekményét, erre érdemes odafigyelni – hívta fel rá a figyelmet az alezredes.  

Abból tehát – egyelőre – nem lehet bajunk, ha bukósisak nélkül pattanunk rá Miskolcon egy bérelt rollerre. Azonban egy szombat esti iszogatás után, ha úgy döntünk, hogy hazagyaloglás helyett inkább bérlünk egy erollert és azzal hajtunk haza, arról inkább tegyünk le! Nem csak a saját és mások testi épségét veszélyeztetjük, de büntetés is lehet a dologból!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában