Fejlesztés

2023.07.07. 14:43

Bár a betegek nem látják, de a gyógyulásukat szolgálja

Épületgépészeti és infrastukturális fejlesztést is végrehajtottak közel 100 millió forint saját forrásból.

Nagy-Hankó Krisztina

Az aszeptikus gyógyszerkészítő laboratóriumban

Fotó: Bujdos Tibor

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház Intézeti Gyógyszertárában aszeptikus gyógyszerkészítő laboratórium segíti a betegellátást. Az elmúlt időszak fejlesztéseinek köszönhetően a szakterület megújult, a kor és a szakma legmagasabb elvárásainak megfelelő körülmények erősítik a gyógyszerelés biztonságát. Az átadott új egység olyan területek ellátását segíti, ahol az egyénre szóló, precíz gyógyszerelés folyamata rendkívül kritikus (például koraszülött ellátás, gyermekgyógyászat, gyermek onkohematológia), lehetővé téve akár regionális feladatok ellátását is. A laboratóriumot sajtónyilvános rendezvény részeként adták át pénteken.

Most még korszerűbb lett

Egy kórháznak vannak olyan területei, amelyeket a betegek nem látnak, ezek közül kettőnek a felújításával foglalkoznak ebben az évben – mondta Dr. Révész János, a kórház főigazgatója. Az egyik a Központi Sterilizáló, amely steril eszközökkel szolgálja ki az osztályokat. Például az endoszkópos laboratóriumokat és műtőket. Ez egy nagy volumenű beruházás, amely decemberre fejeződhet be.

A másik ilyen terület az Intézeti Gyógyszertár, melynek vannak olyan részei, ahol olyan készítményekkel dolgoznak, amelyek előre csomagoltak hasonlóképpen a gyógyszertárakhoz. Illetve van az infúziók előkészítése, továbbá az a steril tér, amelynek sterilnek, spóramentesnek kell lennie. Ennek a felújítása vált szükségessé. Annyit fejlődött a gyógyszertechnológia, illetve az előírások is annyit szigorodtak, hogy ezt le kellett követniük – tette hozzá a főigazgató.

Törekszenek a kapacitásbővítésre

Olyan speciális táplálkozási igényű betegek egyedi tápláló oldatainak elkészítését is itt végzik, amelyek osztályos körülmények között nem valósíthatók meg, és legfontosabb a beteg biztonsága – hangsúlyozta Dr. Kozma Ádám főgyógyszerész. Hozzáfűzte: a szemészeti gyógyszerek előkészítése is steril körülményeket igényel, és ezzel a felújítással lehetővé vált az, hogy a terület a szakmai elvárásoknak megfelelően tudjon működni.

Teljes körű gépészeti felújítás

A beruházás során érintett terület nagysága belső térben lévő helyiségeket tekintve 72 négyzetméteren, a tiszta téri feltételeket kiszolgáló gépészeti infrastruktúra kiépítése 20 négyzetméteren, külterületi részen valósult meg – tudatta Breitenbach Sándor műszaki igazgató. Csak néhány dolgot kiemelve: megújult a burkolat, légtechnikát és szűrőrendszereket, valamint a levegő hőfokát és páratartalmát kezelő hűtő és gőznedvesítő egységeket építettek be, optimális légnyomásbiztosító rendszereket telepítettek, továbbá az anyagmozgások optimalizálását lehetővé tevő átadó rendszereket, zsilipeket alakítottak ki. Kicserélték a beltéri nyílászárókat és a fűtőrendszer beltéri elemeit. A fejlesztés teljes összege bruttó 91 millió forint, amelyet az intézmény saját forrásából finanszírozott. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában