Matyó Világtalálkozó

2023.07.09. 11:30

A világörökség részét képező matyó kultúrát ünnepelték - fotókkal, videóval!

Több ezer résztvevő érkezett a világ minden tájáról Mezőkövesdre, a II. Matyó Világtalálkozóra.

Detzky Anna

Fotó: Bujdos Tibor

Idén, második alkalommal rendezték meg július első hetében a matyóság nagyszabású hagyományőrző népművészeti eseményét a II. Matyó Világtalálkozót Mezőkövesden a helyi önkormányzat és a Mezőkövesdi Közkincstár Nonprofit Kft. szervezésében.

Éltettel telt meg a város

A rendezvénysorozat hét helyszínen, 28 értékes programmal telt. Kiemelt eseményként említhetjük szerdán a 70 éves Matyó Múzeumban rendezett konferenciát, pénteken a Százrózsás kiállítás megnyitóját és a Mezőköves újkori várossá nyilvánításának 50. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi testületi ülést szintén a helyi Művelődési Házban. Szombaton pedig a Matyó Rózsa Gálát a Kavicsos-tó és a Szabadidőpark szomszédságában. Ezt megelőzően családi programok keretében meg lehetett kóstolni a helyszínen az idei Matyóföld Tortáját is. Sztárfellépőként a Bagossy Brothers Company, Szikora Róbert és az R-GO valamint az Atilla Fiai Társulata állt színpadra péntektől vasárnapig. Szerkesztőségünk tagjai az ünnepi emlékülésen és a Matyó Rózsa Gálán is részt vettek. Előbbiről korábban számoltunk be, itt.

Régi idők hagyománya

„Egész héten az identitásunk alapját jelentő matyó kultúrkincset ünnepeljük: kiállításmegnyitókkal, előadásokkal, misével, koszorúzással, ünnepi emléküléssel, szabadtéri koncertekkel, családi és sport programokkal és a programsorozat kiemelt eseményeként a Matyó Rózsa Gálával. Nagy öröm számunkra, hogy több ezren együtt tisztelegtünk a felbecsülhetetlen értékű kincset ránk örökül hagyó matyó őseink előtt a hét folyamán. Mai gálaműsorunk címe: Táncos ünnepek, ünnepi táncok. Szereplői a mezőkövesdi, a szentistváni és tardi hagyományőrző csoportok” – hangzott el a gála felvezetőjében. Ezt követően a művészeti csoportok régi ünnepeket, népi alkalmakat elevenítettek fel matyó népzenével, néptánccal és népdalokkal, népviseletben. A gála után Cuharé zárta a II. Matyó Világtalálkozó hatodik napját, ahol a Randevú Plusz Zenekar adta a talpalávalót.

Büszkék matyóságukra

A szervezőktől korábban megtudtunk néhány részletet a kezdeményezés kezdeteiről.

„Az első Matyó Világtalálkozót nyolc évvel ezelőtt 2015. június 15. és 21. között rendeztük meg. A rendezvény tematikája hasonló volt a mostanihoz. Rendeztünk komoly-, könnyű-, és népzenei koncerteket; tartottunk kiállításmegnyitót, könyvbemutató, valamint különböző művészeti ágú előadásokat” – nyilatkozta szerkesztőségünknek a Mezőkövesdi Közkincstár Nonprofit Kft. szervezőgárdája nevében Kázárné Kalber Nikolett ügyvezető. „Szerettünk volna ezzel a programsorozattal lehetőséget adni a matyóságának a személyes találkozásokra, hogy jöjjenek haza akár a Földgolyó bármelyik tájáról kulturális feltöltődésre, új kapcsolatok építésére. A kezdeményezés már első alkalommal hatalmas sikert aratott. Az első világtalálkozó alkalmával egy világtérképen be lehetett jelölni az érkezéseket. Ekkor derült ki, hogy európai országokon kívül Brazíliából, Kanadából, Ausztráliából és Thaiföldről is jöttek látogatók, akik máig büszkék matyóságukra. Hiszen ez egy különleges belső, Mezőkövesd és környéki identitás.”

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában