Gyakorlat

2023.07.30. 13:15

A tartalékos erő valós katonai tényezőt jelent

A július 10-25-ig tartó ’MOONSTAR 2023’ gyakorlaton az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred Dunától keletre fekvő területvédelmi alakulatainak katonái a lengyel tartalékos erőkkel közösen gyakorlatoztak az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság táborfalvai kiképzőbázisán.

Boon.hu

Február óta 4 fázisban készültek fel a kötelék szintű, harcászati gyakorlattal egybekötött éleslövészetre azokkal a tartalékosokkal, akik már korábban teljesítették a 12 modult. A raj összekovácsolás mellett a parancsnoki állomány külön felkészítést is kapott.

A ’MOONSTAR 2023’ gyakorlat manőver századát egy-egy szakasz kötelék szinten, illetve egyénileg felkészített magyar, valamint egy lengyel területvédelmi tartalékosokból álló szakasz alkotta. A két hét során célirányos felkészítésen vettek részt a katonák, akik a parancsokuk szakszerű irányítása mellett képesek voltak reagálni a váratlan helyzetekre is. Begyakorolták a szakaszszintű védelem, támadás, lesállás, rajtaütés mozzanatait, valamint a helikopteres ki- és berakodást.

Alkalmas a tapasztalatcserére

Az elmúlt években a tartalékos katonák számos alkalommal bizonyították helytállásukat hazai és nemzetközi gyakorlatokon. Az idei felkészítésen a 2., 3. és 4. Területvédelmi Ezred – a lengyel 11. Területvédelmi Dandár 111. Területvédelmi Zászlóalja egy szakaszával – együtt vett részt, amely során a raj- és szakasz szintű képességek kialakítása, fejlesztése, nemzetközi együttműködési képességek megerősítése volt a cél. A magyar-lengyel közös foglalkozásokon a tapasztalatcsere és a különböző eljárásmódok elméleti megosztása után a terepen is eredményesen alkalmazták az elsajátított ismereteket. Bartha Ádám hadnagy, a lengyel szakasz összekötő tisztje és kiképzője elmondta: „A lengyel szakasszal teljes mértékben megtaláltuk a közös hangot. Motiváltak voltak, jó volt velük együtt dolgozni. A különböző mozgásmódok begyakorlása és a fegyverkezelési ismeretek gyakorlatba történő átültetése után többféle lőgyakorlatot is végrehajtottak, valamint részt vettek az éleslövészettel egybekötött harcászati gyakorlaton. Az együttműködés mindenféleképpen eredményes volt, mindkét nemzet katonái sokat tanultak egymástól.”

A tartalékos rendszer újjászerveződése óta nem volt arra példa, hogy egy ilyen feladatot, nevezetesen komplex éleslövészettel összekötött harcászati mozzanatot teljes egészében tartalékos parancsnoki állomány tervezzen és vezessen le. „A gyakorlat eredményeképpen még több kötelék szinten felkészített katonánk lett, akikre a továbbiakban számítani tudunk” – mondta el Molnár Dénes tartalékos százados, az 1. manőverszázad századparancsnoka.

Lehetőség a gyakorlásra

A gyakorlat lehetőséget teremtett arra is, hogy a tartalékos katonák gyakorolják alaprendeltetésükből adódó feladataikat, valamint előre rögzített harcászati helyzet alapján komplex feladatokat hajtsanak végre. Az éleslövészet mellett a kiképzési foglalkozások között szerepelt többek között: területvédelem, területzárás-átvizsgálás, támadó- és védekező harchelyzetekben való részvétel, harctéri életmentés, valamint megismerkedtek a helységharc mozzanataival is. A második héten megkezdték a komplex harcászati feladatok mozzanatainak begyakorlását szállító helikopterrel, harci helikopter támogatásával.

Az elsajátított tudásukról a katonák július 21-én éleslövészettel egybekötött rajkötelék- és szakasz harcászati ellenőrző foglalkozáson adtak számot, melyet dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke is megtekintett. Vantal Zsolt ezredes, az MH 2. TVE parancsnoka magyar és angol nyelven is bemutatta a résztvevőkre váró mozzanatokat.

Az időjárás is egy próba volt

A tartalékos katonák egyre több feladatban vesznek részt, ezért elengedhetetlen a képzettségük fejlesztése, felkészítésük magasabb szintre emelése. A gyakorlatokon való részvételük során máshol meg nem szerezhető képességeket és életre szóló tapasztalatokat szerezhettek, emellett a felkészítés nagymértékben hozzájárult a csapatkohézió további erősítéséhez is.

A "MOONSTAR 2023+ gyakorlat tábori körülményeinek köszönhetően a katonáknak lehetőségük volt megtapasztalni, milyen az, amikor nem a megszokott helyen és viszonyok között kell a feladataikat végrehajtani. Az időjárás is próbára tette a honvédeket, de a nagy meleg ellenére a tartalékosok motiváltan álltak a kihívások elé. Az elmúlt két hét során megmutatták elhivatottságukat és rátermettségüket, bizonyítva, hogy a tartalékos erő valós katonai tényezőt jelent a Magyar Honvédség kötelékében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában