Szombat éjjeli vihar

2023.06.25. 12:05

"Én még ilyen trópusi esőt életemben nem láttam”

Éjjel több lakóháznál kint voltak a katasztrófavédelem munkatársai, de reggelre a vizet már beitta a föld Ónodon.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: ND700

– Ónodon állt a víz az utcákon szombat éjszaka, illetve elöntötte néhány lakóház pincéjét, ahol szivattyúzni kellett, azonban ez egy sík terület, így nem könnyű feladat, hiszen ha az egyik helyről kiszivattyúzzák, befolyik a szomszéd portájára – mondta Tarnóczi József, Ónod polgármestere. – Reggelre beitta a föld a vizet, de éjszaka még valóban úgy tűnt, hogy nagy a baj. A katasztrófavédelem munkatársai próbálták a helyzetet megoldani.

Én nem emlékszem, hogy valaha ilyen eső esett volna Ónodon.

 - hangoztatta a polgármester.

– Most olyan dolgok jöttek elő, amiről nem tudtuk, hogy probléma. A víz olyan helyekre is betört, ahová eddig nem. Ha valaki járt már Ázsiában monszun idején, ott tapasztalhatott hasonlót, mint a szombat éjjeli zivatar – jegyezte meg Tarnóczi József.

Tarnóczi Józsefet a tavalyi viharkárok másnapján fotóztuk, a mostani esőzés még az akkorinál is erősebb volt
Fotó: Ádám János

Ez közös felelőssége a település lakóinak

– Komoly kár mindemellett csak egyetlen ingatlanban keletkezett, de az egy több mint 30 éves vályogház, amelyen soha semmilyen karbantartási vagy felújítási munkát nem végeztek. A ház hátsó fala jelentősen megsínylette ezt az esőt, hiszen egyébként is régóta vizesedik. Az ott lakó elhelyezését próbálják megoldani – tette hozzá a polgármester.

Hozzáfűzte: ez nem feltétlenül az önkormányzat felelőssége, de mindent megtesznek, amit tudnak. Azokban a pincékben, ahová betört az esővíz és esetleg voltak ott értékek, azt a biztosítóval tudják rendezni a lakosok – már ha volt biztosításuk. A vízelvezető árkok egyszerűen már nem nyelik el az ilyen csapadékot, nem erre vannak tervezve. Nem is beszélve arról, hogy sok helyen betemetik a lakosok, ami állandó probléma.

– Úgy tűnik, Ónod mindig kap ezekből a hatalmas esőzésekből. Néhány kilométerrel arrébb nem is esett – tudatta a polgármester.

Hozzátette: most két egymást követő napon is érintette őket, egyelőre nem tudja, a jövőben hogyan lehetne erre felkészülni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában