Vihar

2022.04.26. 11:30

Tarolt a gustnado Borsodban - Elképesztő pusztítás néhány perc alatt

Kiszakított ablakok, letépett tetők jelzik a vasárnapi gustnado útját Borsod-Abaúj-Zemplén megye több településén.

Bacsó István

Fotó: Ádám János

„Nem kell ide háború sem, hogy úgy nézzenek ki a házaink, mintha lebombázták volna őket. A szélvihar két perc alatt művelte ezt” – mutatta cserepek nélküli házát egy ónodi férfi, akinek otthona csak egy volt a letarolt házak sorában a településen.

Heves szél, jégeső

Mint ismert, vasárnap az országban több helyen rendkívül heves széllel és jégesővel kísért zivatarok voltak. Megyénk több települése fölött egy szupercellával, amelynek kifutófrontja mentén úgynevezett gustnado jött létre, vagyis egy olyan forgószél, amelyet a vihar szélénél a jelentősen eltérő szélirány és szélsebesség alakított ki. Erejére jellemző, hogy betongerendás tetőszerkezetet is letépett, sőt egy közel negyven centiméter átmérőjű, egészséges fenyőfát úgy tört ketté Ónodon, mint egy hurkapálcikát.

Hihetetlen szerencsének tartják az ott lakók és szomszédaik, hogy a fa két épület közé dőlt, így a portán álló háznak „csak” a tetejét vitte el a szél, a falakat nem omlasztotta be a hatalmas fenyő.

A szemben élő család szerint félelmetes robajt hallottak, a gyerekek, akik néhány perccel korábban még az udvaron játszottak, és éppen bemenekültek a hirtelen lecsapó vihar elől a házba, nagyon megijedtek, anyukájukkal együtt.

Két könnyebb sérült

De nem mindenki volt ilyen szerencsés, egy állapotos aszszonyt szó szerint egy repülő trambulin talált el, kórházba is bevitték kivizsgálásra, a hírek szerint jól vannak.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Dojcsák Dávid is a helyszínen volt. Információi szerint ketten sérültek meg könnyebben a viharos szélben lehulló tetőcserepek miatt a településen, és legalább egy ház lakhatatlanná vált, több súlyosan megsérült. A szakértői vizsgálatok folyamatban vannak.

A pusztító forgatag más településeken is végigsöpört, tájékoztatott bennünket a szakember, a Mezőkövesd, Bükkábrány, Szihalom, Miskolc, Emőd, Ónod és Bőcs vonalon kisebb-nagyobb károkat hagyva maga után. De olyan látvány talán sehol nem volt, mint Ónodon.

Autóval érkeztünk a faluba, akkor még csak néhány hiányzó cserép foltja volt látható egyes házakon, a legtöbb épületen semmi. Az Arany János utcában azonban, ahová Tarnóczi József polgármester kalauzolt el minket, egészen más kép fogadott: részben vagy egészben tetőtlen házak, amelyekre már vasárnap a vihar után és még hétfőn is igyekeztek felügyeskedni egy vastag fekete fóliát a további beázások elkerüléséért, az út szélén és az udvarokon törmelékdombok, főleg cserépből, palából, vakolatból, kitört ablaküvegekből és a kidőlt, megtépett fák ágaiból. Valóban úgy néz ki az utca, mint egy háborús övezet, ahogy ezt az egyik lakos megjegyezte.

Hétfőn délelőtt már túl voltak az ott élők és a polgármester is az első sokkon, így nyugodtan, beletörődve és a segítségben reménykedve tettek-vettek az emberek, takarították el a romokat.

Betörtek az ablakok

A legsérültebb és lakhatatlanná vált házban egy család élt öt gyermekkel, az édesanya, Vadász Linda mesélte el a történteket.

„Délután három óra után jött egy nagy zörgés, csattogás, a trambulinunkat már vitte is a szél, épphogy beértem a házba. A gyerekek sikoltoztak, ordítoztak, mert törtek be az ablakok is, húztuk őket befelé és magunk köré, hogy ne legyen semmi bajuk. A betört ablakokon jött be minden: cserép- és törmelékdarabok, az esővíz. Nagyon megijedtünk. És ez az egész tíz másodperc volt.”

Csak miután előmerészkedtek a házból, látták a pusztítást, azt, hogy a tető teljes egészében hiányzik, és az autójukra is ráestek a romok, betörve a szélvédőt és benyomva a jármű tetejét. Így az is használhatatlanná vált, pedig az öt gyereket is hordani kell iskolába, oviba. A családfőtől, Macsinga Gábortól megtudtuk, hogy az ő édesapjánál találtak ideiglenesen szállást, aztán majd meglátják, hogyan tovább, otthon és autó nélkül.

Tarnóczi József szerint a forgószél, amely a legnagyobb károkat okozta, nem tartott tovább két percnél, és egy jól meghatározható sávban letarolta a tetőket.

Tarnóczi József polgármester az egyik ház előtt, amelyen alig maradt cserép a vasárnapi vihar után. Fotó: Ádám János

„Körülbelül harminc ingatlanban keletkezett olyan kár, amelynél az önkormányzatnak is volt teendője. A pontos kárfelmérés jelenleg is zajlik” – mondta lapunknak. „A településen élők azonnal példásan összefogtak, mindenki megmozdult, jöttek segíteni. Vállalkozók azonnal adtak fóliát, szeget, mindent, amire szükség volt. Amit lehetett, pillanatok alatt megtettük, ezt látták az emberek is, ezért mindenki nyugodtan tette a dolgát” – sorolta a polgármester. Hozzátette: „Nagyon sok felajánlás érkezett, az önkormányzatnak is vannak raktáron régi épületekről származó cserepei, amelyeket fel tudunk használni ezeknél a régebbi házaknál. A kár­mentés nagy része megvolt, most kezdődik a helyrehozás, amihez igyekszünk ­segítséget adni. Egyelőre senki nem kérte, hogy önkormányzati ingatlanban helyezzük el, de erre is lenne lehetőség.”

Tarnóczi Józseftől még megtudtuk, a kárt szenvedettek közül szinte senkinek nem volt biztosítása.

 

 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon

(A borítóképen: Vihar után Ónodon. Fotó: Ádám János)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában