Az országzászlónál

2023.06.04. 16:09

Koszorúzással emlékeztek a nemzeti összetartozás napjára Miskolcon

Városrészek és fasor is a nevében őrzi Miskolc testvérvárosait. A felvidéki Kassának saját fája van.

DA

Barta Gábor, Deák-Bárdos Mihály, Molnár Péter, Szécsényi Marianna, Hollósy András, Bajusz Gábor önkormányzati képviselõk

Fotó: Vajda János

A népkerti országzászlónál koszorúzott az 1920-as trianoni békediktátum aláírásának évfordulóját felidéző gyásznapon június 4-én, vasárnap reggel a Fidesz-KDNP miskolci képviselőcsoportja, Barta Gábor, Deák-Bárdos Mihály, Molnár Péter, Szécsényi Marianna, Hollósy András és Bajusz Gábor önkormányzati képviselők. A nemzeti összetartozás napjára, mint nemzeti emléknapra tett javaslatot 2010-ben fogadta el az Országgyűlés. Azóta ezen a napon az összmagyarság arra emlékezik, hogy a történelmi Magyarország területeinek kétharmadát elveszítette az I. világháború eredményeként. A határok igazságtalan meghúzása miatt a magyar nemzet jelentős része határon túl rekedt, ezért máig kisebbségben élnek az erdélyi, a felvidéki, a vajdasági, az őrvidéki és a kárpátaljai magyarok. Utóbbiak ráadásul jelenleg háborús fenyegetettségben. Az egyoldalú döntés sok családot és közösséget szakított szét. Ennek ellenére a magyar nemzet máig határokon átívelő fogalom. Az anyaországi magyarok a nemzeti összetartozás napjával is kifejezik szolidaritásukat a határ másik oldalán élő nemzettestvéreikkel.

- A nemzeti összetartozás napját, mint nemzeti emléknapot 2010-ben rögzítette a magyar kormány. Június 4-e túllép Trianon korlátain, hiszen a nemzetegyesítésnek nagyon szép gesztusa valósult meg. A kettős állampolgárságot megadta a magyar kormány minden határon túli magyarnak, aki ezt igényelte. Ebből látszik, hogy határa csak az országnak van, a nemzetnek nincs – mondta Hollósy András önkormányzati képviselő, a Fidesz-KDNP frakciók vezetője. – Ez az emléknap túllépett azokon a kereteken, amit a Trianoni békediktátum szabott. Abszolút egy nemzetegyesítő és békés alkalom, ami visszaadta azt a határon túli magyarságnak, amit 1920-ban eszmeileg elvettek tőle. Bárhol is éljünk a Kárpát-medencében, a 15 milliós magyarság összetartozik– fogalmazott a képviselő. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában