Avasi Borangolás

2023.05.25. 17:36

A Bagoly pince lett a II. Avasi pinceszépségverseny abszolút győztese

Tarolt a Bagoly Club, újrázott az Aranykorona Történelmi Étterem, szakmai díjat kapott a Gonda Pincészet, a Kispolgármester pince és az Avasi Álom pince - az idei Avasi Borangoláson második alkalommal szervezték meg az Avasi Pinceszépségversenyt, ahol a fesztivál közönsége és a szakma is leadhatta voksát a neki legjobban tetsző pincére különböző kategóriákban.

Az abszolút nyertes Bagoly-pince

Forrás: Miskolczi Borbarátok

Az első versenyhez hasonlóan ezúttal is egy volt, aki majdnem mindent vitt: a Bagoly Club.  Mindhárom meghirdetett kategóriában, a „Leghangulatosabb pince”, a „Legautentikusabb pince” és az „Avas Kincse 2023” legtöbb közönségszavazatát egyaránt ők zsebelték be, derült ki a Miskolczi Borbarátok közleményéből. A legszebb gasztropince 2023-ban ismét az Aranykorona Történelmi Étterem lett. 

A szakmai zsűri azonban egészen más szempontokat vett figyelembe, így ebben az teljesen eltérő eredmény született. Noha Szunyogh László miskolci főépítész, a zsűri tagja elismerte a Bagoly Club értékeit, díjat mégsem ítéltek nekik, csak szép szavakkal méltatták törekvéseiket: „A balkáni építési stílust idéző Csabai pincesor szép példája. Tulajdonosa kellő gonddal újítja meg a pincét, de a palánkszerű külső építészeti elemek kialakításukban kevésbé igazodnak az Avasi pincesor építészetéhez.”

A Bagoly Club belültől

Nagy pince kategóriában a Gonda Pincészetet díjazták. A zsűri megjegyezte, a felújítási munkákban kifejezetten tetten érhető az igényesség. Külön értéke a teljeskörű gondolkozás, vagyis hogy a borászati tevékenységen túl minden olyan funkcióra alkalmas legyen, amely az avasi Mélyvölgyben jellemző. Így a hely nemcsak az építészeti kialakításnak köszönhetően, de a gondos működtetés eredményeképpen is méltó avasi kulturális, vigalmi és kulináris helyszín egyben.

Gonda pince

Kis pince kategóriában a szakmai értékelés alapján (és a nomen est omen talán csak a véletlen műve) a Kispolgármester pince diadalmaskodott. A főépítész kiemelte, külön dicsérendő az emeleten „svájci faház” stílusban kialakított, a polgári világ kvaterkáinak hangulatát idéző terasz.

A különdíjat pedig az Avasi Álom pincének ítélte oda a szakma. Azt is alaposan megindokolták, miért.

„Az épület nem túl kedvező építészeti adottságokkal rendelkezik, ehhez képest külön díjazandónak ítéljük azt a törekvést, amely az épületnek az avasi miliőhöz igazodó részeit hangsúlyozni, illetve a kifejezetten rossz megjelenésű részleteket pedig más eszközökkel elfogadhatóvá, és a környezetbe illeszkedővé tenni igyekszik. Külön kiemelendő ez utóbbiak közül a feltehetőleg romos utcai homlokzatot takaró, 1960-as évekbeli furnérborítás, amely alaphelyzetben igénytelen lenne, de különleges színezésével egyedi arculatot adott a borháznak.”

Emellett két másik pincét is méltatott a szakmai zsűri, amelyek akár ma is érdemesek volnának a díjakra, azonban a győztes pincék idén újszerűségükkel megelőzték őket. Ezek a tavaly szinte minden elismerést besöpört Ékszerdoboz és a „mindig minden díjat megérdemlő”, a történelmi Avas legpatinásabb borháza, a Polgármester pince.

Polgármesteri pince

Fontos tudni, a hagyományteremtő szándékkal indított versenynek  nem az az elsődleges célja, hogy kiderüljön, melyik „a legszebb”, hanem hogy felhívják a figyelmet az itt található és megőrzésre méltó épített értékekre, hívják fel a figyelmet a szervezők.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában