Via Carpatia

2023.05.24. 16:47

Folytatják a határon átnyúló együttműködést

A konferencia keretében a Kisprojekt Alapot is értékelték.

Bánné dr. Gáll Boglárka a tárókonferencián

Fotó: Ádám János

A Via Carpatia Európai Területi Együttműködés Csoportosulás (EGTC) zárókonferenciáját tartották szerdán Tiszaújvárosban a Tisia Hotelben. A konferenciát megnyitotta Bánné dr. Gál Bolgárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei közgyűlés elnöke, Filip Marek, a Szlovák Köztársaság Befektetési, Régiófejlesztési és Informatizációért felelős minisztérium Határon átnyúló együttműködési programok végrehajtásának ellenőrzéséért felelős osztály osztályvezetője, Törő-Ihász Zsuzsanna, a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium Határmenti Együttműködési Programok programmenedzsere és Veres Csilla, HU-SK Közös Titkárság titkárságvezetője.

Növekvő gazdasági szerep

A vármegye önkormányzatának az utóbbi időszakban megnőtt a gazdasági szerepe, amelynek egyik meghatározó tényezője a Via Carpatia EGTC, és elsősorban az a terület, ahol a csoportosulás sok feladatot vállal, vagyis az INTERREG-es szlovák-magyar projektek területe – fogalmazta meg Bánné dr. Gál Bolgárka. Egy másik szereplője ennek Kassa testvérmegyénk, hiszen velük együtt veszünk részt az INTERREG Határon Átnyúló Együttműködési Programban, és a Via Carpatia is egy közös és eredményesen működő szervezetünk. A két önkormányzat 2013-ban hozta létre közös intézményét, amely a határon átnyúló pályázatok koordinálásával a helyi gazdaságfejlesztésben azóta is nagyon fontos szerepet tölt be. 2021-ben a régió gazdaságfejlesztésében nagy segítséget kaptunk, megépült a Kassa-Miskolc autópálya, amelynek segítségével úgy tekinthetünk erre a térségre, mint valóban egységes gazdasági övezetre – idézte fel a vármegyei közgyűlés elnöke.

A konferencia keretében a Kisprojekt Alapot értékelte és bemutatta Dr. Máté Julianna, a Via Carpatia EGTC igazgatója, Begalová Erika, a Via Carpatia EGTC Kisprojekt Alap vezető projektmenedzsere és Szalay Mónika, a Via Carpatia EGTC Kisprojekt Alap projektmenedzsere. A helyszínen a Kisprojekt Alap kiállításon mutatkozott be.

Kisprojekt Alap a gyakorlatban – kiállítás

Kékfestő – Farmer monarchia, Szepsi Város

A határtérség értékei, Mária út Közhasznú Egyesület, Kozárd

Nő a tét! - Robotika, Gimnázium, Királyhelmec

Bodrog, az élő folyó, Bodrog Egyesület, Bodrogolaszi

Mosoly hídja, DOMKO – Szociális szolgáltatások otthona, Kassa

Bábok határok nélkül, Bábszínház, Kassa

Határtalan emlékeink, Keletszlovákiai múzeum, Kassa

Múlt egy kattintásra, Könyvtár J. Bocatia, Kassa

Öltözködés határok nélkül, Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Eger

A tradicionális és modern borkultúra, Kassa Város

Állatkertek határok nélkül, Kassai Állatkert

A folyó, amely összeköt minket, Creative Team Alapítvány, Hernádkércs

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában