Képzőművészet

2023.05.13. 17:41

Élet-Mű-Részek Drozsnyik Istvánból (fotók, videó)

Drozsnyik István képzőművész kiállítása nyílt meg szombat délelőtt a Miskolci Galéria Rákóczi házában Élet-Mű-Részek XIV (2019-2023) címmel. Szerencsés egybeesés, hogy a város napján Pro Urbe díjat vehetett át a művész.

Hajdu Mariann

Drozsnyik István

Fotó: ÉM

Szép számú közönség gyűlt össze Drozsnyik István képzőművész kiállításának megnyitóján szombat délelőtt a Miskolci Galériában. Már a galéria kertjében is ismerkedhettek az érdeklődők a műveivel, jellegzetes, hatalmas vasszobraival, aztán a teremben nagyméretű, szuggesztív festményeit csodálhatta meg a nagyérdemű. Mint a művész később elárulta, a legnagyobb közülük 24 négyzetméteres. A megnyitó részeként CsaK AZÉRT is címmel performansz szórakoztatta a közönséget amit maga a kiállító művész rendezett, a szereplők Lutter Imre előadóművész, költő, Sárkány Egon, az Eszterházy Katolikus Egyetem hallgatója, Czakó Péter szaxofonművész, valamint maga Drozsnyik István voltak.

Több mint 700 kiállítás

A megnyitó részeként Kónya Ábel, a galéria vezetője (egyben a kiállítás kurátora) köszöntötte a közönséget, majd Veres Pál polgármester beszélt. A kiállítást Szombathy Bálint Munkácsy-díjas képzőművész nyitotta meg: mindnyájan kiemelték Drozsnyik István művészetének sokoldalúságát - számtalan formában, műfajban alkot -, aktív "vibráló" személyiségét.
Drozsnyik István talán az egyik legtermékenyebb művész. A megnyitón is elhangzott, több mint 700 kiállításon szerepelt, és ez alkalommal is ízelítőt kaphattunk gazdag életművéből.
Magától a művésztől megtudtuk, ez már a 14. része Élet-Mű-Részek sorozatának, a művek többsége korábban sehol nem volt látható, az utóbbi 2-3 év termése.  
"Zömében grafikák, de nagyméretű festményeim is láthatók a tárlaton, elektrografikai munkásságomból is mutatok" - jegyezte meg kérdésünkre. Emellett kislpasztikák, úgynevezett körkisplasztikát is helyet kaptak a tárlaton, nem beszélve a színes székszobrokról, a lépcső melletti vakablakokban pedig keresztasszamblázsok láthatók.

Nem szereti a tradicionális dolgokat

A tárlat vendégei a művész rendhagyó installációját is megtekinthették fekete kerámiáiból és ötödik könyvének szövegeiből: a művész meg is jegyezte, beléjük lehet gyalogolni. "Aki még nem gyalogolt bele a lelkembe, most megteheti", mondta viccesen. A térberendezés, az installációk rendhagyóak, "nem szeretem a tradicionális dolgokat", fogalmazott. Érdekesség még az úgynevezett lapozó, amelyben a művész vázlatai tekinthetők meg. "Én mindent lerajzolok", mondta, majd hozzáfűzte, a rajzoknak úgy 20 százalékából készült el eddig az alkotás, azaz van miből ihletet merítenie, kifogyni nem fog belőlük. (A kiállítás június 11-ig látogatható.)

Kiállítás és Pro Urbe-díj

Kérdeztük tőle, hogy van-e összefüggés a tárlat és aközött, hogy a megnyitó előtt két nappal vehette át a város napján a Pro Urbe kitüntetést.
"Így hozta a sors, a kiállítás időpontja már megvolt, amikor felterjesztettek a díjra. Titkon reménykedtem, hogy hátha megkapom, úgy éreztem, szárnyalnék. Végül így történt, és úgy érzem, az időzítés tökéletesre sikeredett". 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában