Izgalmas vetélkedő

2023.05.02. 13:30

Fiatal értékőrzők versengtek a vármegyében

Harmadik alkalommal rendezték meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Értékőrzők vetélkedősorozatot és annak döntőjét.

Csapatmunka

Forrás: vármegyeháza

A verseny iránti érdeklődést jól mutatja, hogy 83 iskolai csapat jelentkezett, ebből felső tagozatosokból álló 49 csapat volt, míg középiskolásokból álló csapattól 34 nevezés érkezett szerte a vármegyéből, 29 településről. Mindez rekord a vetélkedők eddigi történetében.

– Az elmúlt időszakban sajnos a világjárvány nem tette lehetővé, hogy megrendezzük ezt a Vármegyei Értékőrzők versenyt, így már nagyon vártuk, és a jelentkezések számából azt láttuk, hogy már a diákok is nagyon várták, hogy újra részesei legyenek ennek az eseménynek – mondta köszöntőjében Bánné dr. Gál Bolgárka, a vármegyei közgyűlés elnöke.

Az Értékőrzők versenysorozat megrendezésére a vármegye önkormányzata nyújtott be pályázatot az Agrárminisztériumhoz „a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának” támogatására. A pályázat sikeres volt, ennek keretében pedig a magyar kultúra értékeinek megismertetésére többkörös, vármegyei döntővel végződő vetélkedőt szerveztek két korcsoportban: általános iskolai felső tagozatos tanulók és középiskolások számára, akik 4 fős csoportokban mérhették össze tudásukat a Vármegyeháza Dísztermében rendezett döntőben. Az impozáns helyszín mellett a játék tétje is nagy volt: a győztes az országos döntőben képviseli a vármegyét.

A Villanykörték és az Árpád lányai voltak a legjobbak

Az általános iskolai csapatok közül a miskolci Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium „Villanykörték” csapata bizonyult a legjobbnak, a középiskolák versenyét a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium „Árpád lányai” csapata nyerte.

A díjakat a zsűri elnöke, Bánné dr. Gál Boglárka és a zsűri tagjai közösen adták át, minden csapat és így minden csapattag értékes ajándékkal, a korcsoport szerinti első helyezettek pedig ezen kívül az országos döntőben való részvétellel térhettek haza.

A zsűri elnöke a díjátadást követően mindenkinek megköszönte a részvételt, a felkészítő pedagógusok és a zsűri munkáját, valamint hangsúlyozta a fiatal versenyzők felé, hogy az ide vezető út számít igazán. „Arra kérek mindenkit, hogy érezze azt, mennyi mindennel tette őt személy szerint gazdagabbá a döntőig vezető út, és a részvétellel ő és csapata ennek a napnak mindenképpen nyertese, függetlenül a helyezéstől” – mondat a vetélkedő végén Bánné dr. Gál Boglárka.

A döntőben részt vevő általános iskolás csapatok:

· Aggteleki Általános Iskola „Aggteleki Denevérek” csapata,

· a miskolci Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola „Ötödikes Tündérek” csapata,

· a miskolci Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium „Villanykörték” csapata,

· az ónodi Lórántffy Zsuzsanna Általános Iskola „Haragos Négyes” csapata,

· a putnoki Péczeli József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola „Ifjú Kalózok” csapata.

 

A döntőben részt vevő középiskolás csapatok:

· Miskolci Szakképző Centrum Andrássy Gyula Gépipari Technikum „Turul-legények” csapata,

· Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium „Árpád lányai” csapata,

· a miskolci Fáy András Görögkatolikus Technikum és Szakgimnázium „Fáy 11” csapata,

· Ózdi Szakképző Centrum Surányi Endre Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium „Surányis Unikumok” csapata,

· az edelényi Szent János Görögkatolikus Gimnázium, Technikum és Kollégium „Sas-Téka” csapata.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában