Verseny

2023.05.21. 13:00

Huszonöt borospince nyílik ki Alacskán

A település egyik legnagyobb, régi hagyománnyal rendelkező borászati rendezvényére készül.

DA

2020-ban is jól sikerült a rendezvény

Fotó: Bujdos Tibor

A Miklósvári család által megalapozott, híres, neves alacskai borkultúrát fogják bemutatni a XXII. Alacskai Borversenyen és a X. Nyitott Pincék Napján, 2023. május 26-27-én pénteken és szombaton, a helyi önkormányzat szervezésében.

Borász család hagyatéka

- Alacska közel ezerfős település régi borászati múlttal rendelkezik. A 17. században kerültek Magyarországra Székelyföldről a Miklósvári család tagjai és Edelény-Finkén, valamint Alacskán is borászati birtokokat alakítottak ki. Községünkben egy kastélyt is építettek, amely jelenleg az önkormányzat tulajdonában van – mondta Ujlaki Béla, Alacska polgármestere. - Neves személyiségek kerültek ki a családból. Európa szerte emlegetik Miklósvári Miklós Gyulát, aki a filoxéra járvány és a szőlőgyökér tetű elleni hatékony védekezés kifejlesztője. Nevéhez fűződik a borászati törzskönyv és a szőlész-borász képzés is. Fia Miklósvári Miklós Ödön földművelésügyi államtitkár volt, aki 1900-ban magyar alacskai bor aranyérmet nyert. Családjával az alacskai kastélykertben nyugszik.

Isten és a bor dicsőségére

Minden tavasszal az Alacskai Borversennyel indul a fesztivál szezon a településen.

- A gazdák május 25-én csütörtök délután és 26-án péntek reggel nevezhetik be a nedűiket. Az előszelektálás után 80-100 bor szokott összejönni vörös-, fehér- és gyümölcsbor kategóriában. Ezeket neves borászokból álló szakértői zsűrivel bíráltatjuk el száz pontos értékelési rendszer szerint. Szombaton 15 órakor oklevéllel, bronz, ezüst, arany és nagy arany minősítéssel jutalmazzuk a borokat. A készítőiknek pedig borászati eszközöket adunk ajándékba. A versenyen jelen lesznek az Európai Borlovagrend alacskai lovagi székének tagjai is és az ország minden tájáról érkeznek borlovagok településünkre. A lovagi szék szlogenje az „Isten és a bor dicsőségére!”, amivel a kulturált borfogyasztást igyekszünk népszerűsíteni – fejtette ki a polgármester.

A tavalyi rendezvény pillanatképe

Finomságok és muzsika

A rendezvénynek köszönthetően a helyi pincék évről évre szépülnek és növekszik az értékük.

- Pincekultúránk bemutatása érdekében és hogy a gazdáknak is kedvezzünk, május 27-én szombaton fesztivál jelleggel jubileumi Nyitott Pincék Napját hirdetünk meg. Idén 25 pince nyitja ki az ajtóit és kínál borokat, az öt pincesorból a külterületen található Kutyás Dűlőn és a településsel párhuzamos Felső pincesoron. Ezek közül nem is egy 60-80 méter hosszú, köztük a Miklósváriak pincéje is. A gazdák a borkóstolás mellett bográcsban főtt és kemencében sült ételekkel vendégelik meg a gasztro turistákat. A megváltott ticketek ellenében lehet bort kapni, amivel a helyi óvoda Meserét Alapítványát támogatjuk. 10-től 15 óráig a Meridián együttes fog vonulós muzsikát játszani, azaz megállnak minden pincénél és húzzák a talpalávalót. Mulatós zenét játszó sztárfellépőnk pedig a Matyi és a Hegedűs lesz. Óvodásaink, iskolásaink és helyi tánccsoportunk is föllép. Több vármegyénkbeli településről szoktak érkezni vendégek. A rendezvény két napja alatt 300-400 főre számítunk – részletezte Ujlaki Béla.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában