Vallásturizmus

2023.04.03. 15:18

Spirituális túrára fel a Kis-Sajó mentén!

Megismerhetjük a történelmi felekezetek templomait is.

PGY

Nacsa Lőrinc vallásturizmusért felelős miniszteri biztos, frakcióvezető-helyettes, Demeter Zoltán és Csöbör Katalin országgyűlési képviselők és Bánné Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke az avatáson

A Kis-Sajó Menti Ökumenikus Turistaút – mely Felsőzsolcán, Arnóton, Sajópálfalán, Sajóvámoson, Sajósenyén és Boldván keresztül halad – ünnepélyes átadását tartották hétfőn Arnóton az evangélikus templomban. A házigazda Üveges István Arnót polgármestere bevezetőjében elmondta: a Kis-Sajó hat települést érint mintegy 17 kilométeres folyamhosszal rendelkezik, mely nem csak egy földrajzi egységet jelent, hanem egy vallási sokszínűséget is, mely kultúra bemutatásra érdemes.

Utazás belső békénk felé

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő köszöntőjében többek között azt hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy kiálljunk az értékeink, az elveink és a kereszténységünk mellett, lebontsuk a különböző vallások, felekezetek közötti ellentéteket, törekedve a közös vonások hangsúlyozására és az egységre. Demeter Zoltán országgyűlési képviselő a Bibliából idézve arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyon sokan vannak Istenben hívő emberek, akik elismerik Krisztusban a megváltót, a hitet, de sokukból, sokszor hiányzik még az engedelmesség az üzenetre. Ma azt üzeni Krisztus, hogy nem csak nekünk van szükségünk rá, hanem Őneki is szüksége van ránk – fogalmazta meg a képviselő.

Bánné dr. Gál Boglárka a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta a vármegye kiváló turisztikai adottságokkal rendelkezik köztük a vallásturizmus területén is, mely országos szinten is jelentős. A zarándoklás, mint spirituális cselekvés ma a reneszánszát éli, ez egy utazás belső békénk felé, önmagunk megtalálása és önmagunkban Isten megtalálása – mutatott rá a vármegyei elnök.

Példát mutatnak az országnak

Nacsa Lőrinc Vallásturizmusért Felelős Miniszteri Biztos arról beszélt, hogy ez a nap a közösségről, az összefogásról szól, a hat település és az egyházközségek példát mutatnak az egész országnak. Példát mutatnak abból, hogy nem az irigység, nem a féltékenység kell, hogy vezéreljen bennünket a munkánk során, hanem az együttműködés és a teremtés, valaminek a létrehozása – emelte ki. Ez a turistaút a lelkiségről, a természetről és az épített örökségről szól. A turistaút maga pedig a találkozásról, találkozunk a Jóistennel, találkozunk önmagunkkal, turistatársainkkal, találkozunk a helyi emberek vendégszeretetével, találkozunk azzal az évszázados örökséggel, kultúrával, amelyre szükségünk van és ez jelenti a jövőnket is – fejtette ki a miniszteri biztos.

Bemutatták értékeiket

A program része volt Szontágh Szabolcs a Magyar Turisztikai Ügynökség Nemzeti Vallásturizmus Tanács főtitkárának A vallásturizmus múltja és jövője a Kárpát-medencében című előadása, mely a vallásturizmus helyzetéről adott átfogó képet. A kísérő műsorban elhangzott a történelmi felekezetek egy-egy ének „himnusza” a Sajósenyei Lajtos Népdalkör, valamint egy zsidó egyházi ének Markovics Zsolt miskolci főrabbi közreműködésével. A program a polgármesterek előadásában a turistaút templomainak, a települések egyéb értékeinek bemutatásával zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában