Tiltakoznak az út miatt

2023.04.15. 13:31

„Görömböly maradjon csendes!”

A városrész lakói tiltakoznak a tervezett út megépítése ellen, félnek a megnövekvő forgalomtól.

Hegyi Erika

Tiltakozó sétát tartottak szombat délelőtt

Fotó: Bujdos Tibor

Tiltakozó sétával fejezték ki egyet nem értésüket a Görömbölyön élők szombaton. Ellenállásukat az váltotta ki, hogy a miskolci önkormányzat ugyan kerékpárútként emlegeti a Görömböly és Miskolctapolca között hamarosan épülő szakaszt, de a lakók tudomása szerint az nem kerékpárút lesz, hanem 7 méter széles autóút, két oldalt sárga színű kerékpárút jelzéssel. A helyiek attól tartanak, hogy jelentősen megugrik majd a forgalom az érintett utcákban.

Aggályosnak tartják

– Az utóbbi hetekben egyre több görömbölyi fejezi ki aggályait az épülő úttal és annak járulékos hatásaival kapcsolatban – fogalmazott lapunknak és portálunknak a séta egyik szimpatizánsa, Bánhidi-Veres Tibor.

– A korábban kommunikáltakkal ellentétben a beruházás fő célja nem is az, hogy a kerékpárosok aszfaltozott úton tudjanak áttekerni Tapolcáról Görömbölyre, hanem, mint ahogyan azt a 2017-ben benyújtott pályázati koncepcióban is írják, az, hogy Görömbölyön keresztül összekössék Miskolctapolcát a Déli Ipari Parkkal, ezáltal Miskolc gazdasági területei könnyebben megközelíthetőek legyenek a vállalkozások és a munkavállalók számára. A két városrészt összekötő közút koncepcióját egyébként még 2016-ban hagyták jóvá, de akkor a tervekben még kerékpárút szerepelt. Nem értjük, hogyan lett közben belőle autóút. A kivitelezés idén tavasszal kezdődik el, és mivel TOP-os forrásból létesül, az útnak az év végéig el kell készülnie. Az érintett városrészek lakói több szempontból is aggályosnak tartják a beruházást, egyre többen adnak hangot aggodalmaiknak a Facebookon. Néhány nappal ezelőtt hozták létre a Görömböly Maradjon Csendes elnevezésű közösségi oldalt, ahol részletesen ismertetik a beruházással kapcsolatban felmerülő problémákat – jelezte a szimpatizáns.

Most békés városrész

Az aggályok között említette, hogy jelenleg a helyieken kívül szinte senki nem közlekedik Görömböly útjain, a városrész hossztengelye mentén nincs átmenő forgalom. A tapolcai útra tervezett gépjárműforgalom azonban ezt egy csapásra megszüntetné. A városrész fő értéke, vonzereje a jelenlegi „békés falu a város végén” hangulata, ezt az épülő átkötő úttal végképp elveszítené. A fogadó utcák burkolata már most is erősen leromlott állapotú, a megugró forgalom csak tovább rontaná a helyzetet. Gondot jelenthet a fokozott járműforgalom okozta rezgés, az öreg vályogházak ilyen rázkódásokat, vibrációt nem bírnának ki.

Hol parkoljanak?

– Több utcában szinte minden ház előtt autók parkolnak, amit egy táblával meg lehet tiltani, de kérdés, hogy ez azokat hogyan érinti majd, akik nem tudnak saját udvaron belül parkolni. Ráadásul ezeknek az utcáknak a burkolata már most is erősen leromlott állapotú, és amin ha végighajt a 4-es autóbusz, a teljes völgy hallja. Azonban más óránként néhány alkalommal hallani egy busz hangját, mint a folyamatos forgalomét – sorolta Bánhidi-Veres Tibor.

A tiltakozó sétán hetvenen vettek részt, de egy olyan is akadt, aki épp az út megépítése mellett érvelt.

Ha kell, civil ellenállást szerveznek

A tiltakozó sétán részt vevők Miskolc polgármesteréhez petíciót juttatnak el, melyben a város vezetőjét arra kérik, hogy csak kerékpárút létesüljön a tervezett autóút helyett. A görömbölyiek a dokumentumban felsorolják mindazon aggályokat, amelyek eddig felmerültek, kiegészítve azokkal, amelyek a tüntetésen megfogalmazódtak a Görömbölyön élők részéről. A város vezetését arra kérik, hogy szervezzenek lakossági fórumot, ahol a tiltakozók elmondhatják a követeléseiket, észrevételeinket. A jövőben egyesülni szeretnének azon miskolc-tapolcaiakkal, akik szintén ellenzik az autóutat. 

„Ha nem érünk el eredményt, további tüntetést és civil ellenállást szervezünk, hogy a városvezetés elfogadja, megváltoztassa azon koncepcióját, hogy a kerékpárút helyett – félrevezetve és megtévesztve Miskolc lakosságát és a görömbölyieket – egy kétsávos autóutat hozzanak létre településrészeink között”, fogalmaztak a tiltakozók.

Vegyes érzelmek

Borkuti László, a terület önkormányzati képviselője a tervezett útépítéssel kapcsolatban az alábbiakat írta közösségi oldalán:

„Természetesen vegyes érzelmeket vált ki az útépítés mindkét városrészben, egyrészt azért, mert a fogadó utcák (Brassói, Fenyő, Bacsinszky) burkolata nagyon leromlott állapotú, a csapadékvíz elvezetése megoldatlan, valamint a megnövekedett gépjárműforgalom által okozott káros hatásoktól tartanak az érintettek. Éppen ezért kezdeményeztem sürgős egyeztetés összehívását, ahol a beruházás, az üzemeltetés és a forgalomirányítás szakemberei koncepciót kell, hogy megfogalmazzanak, azt követően döntések szülessenek az úthasználat során keletkező problémák megoldására. Javasoltam, hogy az egyeztetésre hívják meg dr. Nagy Ákos képviselőtársamat is.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában