Miskolci közgyűlés

2023.04.27. 11:30

A városvezetés büszke a munkájára, a Fidesz és a KDNP alkalmatlannak tartja a városvezetést

Javaslat az Önkormányzat 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló zárszámadási rendelet megalkotására és kapcsolódó határozatok meghozatalára címmel tárgyalta a közgyűlés az első előterjesztést. A napirendi ponthoz sokan hozzászóltak.

Fotó: Bujdos Tibor

Szilágyi Kornél gazdálkodási főosztályvezető:
Takarékos évet zárt az önkormányzat és a nehézségek ellenére sikerül megtartani a fizetőképességet. A kötelező feladatok ellátása volt a legfontosabb cél. Kiemelt cél volt, hogy a megkezdett uniós beruházások ne szenvedjenek csorbát. Fontos feladat volt, hogy a város visszafizette korábbi kötvényeit. Ez mintegy 9 milliárd forintot jelentett. Kihívást jelentett az energiaválság miatti többletköltségek biztosítása. Létrejött egy városvédelmi alap mintegy 800 millió forinttal, amely segítette a bajba jutott intézmények működőképességének megtartását. Az iparűzési adóból 13,2 milliárd forint bevétele származott 2022-ben Miskolcnak.

Szopkó Tibor alpolgármester:
Tavaly az energiaárak több mint megduplázódtak. Súlyos teher volt az önkormányzat számára. Az infláció és a kamat terhek növekedése is súlyos mértékű volt. Mindezeken túl 9 milliárd forint kötelezettséget is sikerült teljesíteni. Mindezek ellenére sikerül megtartani a stabilitást. Ez hatalmas siker.

Soós Attila, Fidesz:
Öndicséret. A lakossági visszajelzések szerint nem ilyen rózsás a helyzet. Nem vitatjuk, hogy a város lakói, az itt dolgozó cégek mindent megtesznek a városért. A városvezetés azonban alkalmatlan, tehetetlen. Ez tény. Ez a város még mindig nem tudja leküzdeni a "piszkos tizenkettő" árnyát magáról. A 9 milliárd forint olyan kötelezettség visszafizetése volt, amelyet a baloldali vezetésű önkormányzat vette fel annak idején. Ennek tapsoljunk?

Molnár Péter, KDNP frakcióvezető:
A tavalyi költségvetési vitában elmondtuk, hogy nem támogatjuk, mert nem látjuk benne a város fejlődését. Igazunk volt. A város nincs rendben, nincs jövőképe. Takarékos költségvetésről beszélnek. A költségvetés a helyi bevételeket indokolatlanul alul tervezték. Igazunk lett. Ez is jelzi, hogy az itt működő cégek jól dolgoznak. Ez a bevételnövekedés nem a városvezetés érdeme. Ezzel a bevételekkel jól kellett volna gazdálkodnia. A sokat emlegetetett 9 milliárdos adósság terhet 2010 előtt, a baloldali városvezetés generálta. Tavaly nem kapták meg a miskolci idősek a Salkaházi program révén járó juttatást. Követeljük, hogy idén fizessék ezt ki.

Veres Pál polgármester:
A járványidőszak kapcsán nem lehetett előre látni, hogy alakulnak a helyi adóbevételek. Terveztük a nyugdíjasok juttatásának kifizetését, de nem volt rá pénz. Külső tényezők miatt nem sikerült kifizetni. A helyi cégek jó működését az önkormányzat gazdaságfejlesztési programja alapozta meg.  

Soós Attila, Fidesz:
A város nem látja el jól a kötelezően ellátandó feladatait. A nem kötelező feladatokra követhetetlenül költ a város. Ez érthetetlen. Sorolni lehet, mire költött önként vállaltan a város. Ha van rá pénz, ez jó. De ez így kettős mérce. A Salkaházi programra viszont nem költött az önkormányzat. Miért? Ez a teljesítmény összességében siralmas. Úgy volt, hogy Miskolc ipari központ lesz. Debrecen megelőzte és már Nyíregyháza is a nyomunkban topog. Ez a város rosszabb helyzetben van, mint három és fél éve.

Dr. Mokrai Mihály, Velünk a Város:
A kormány által gerjesztett infláció súlyos helyzetet teremt. Valóban nő az adóbevétel, ám növekvő arányban vonnak el belőle.

Varga Andrea alpolgármester:
A város önkormányzatának az egészségügyi alapellátás biztosítása a feladata. Erre 947 millió forintot költöttünk. A panaszkodó miskolciak nem erre, hanem az állami ellátású egészségügyre panaszkodnak.

Dr. Simon Gábor, Velünk a Város frakcióvezető:
Korábban a Fidesz és a KDNP azzal riogatott, hogy a városvezetés csődbe viszi Miskolcot. Ez nem történt meg. A kormány szolidaritási adó révén 3,5 milliárdot von el idén Miskolctól. Erre szükség volna itt. A nehézségek ellenére a jelenlegi városvezetés megőrizte Miskolc működőképességét.

Bajusz Gábor, Fidesz:
Azt ígérték a választáskor, hogy ezt a várost jól fogják vezetni. Nem így van. Egerben, Szegeden sikerült. Itt nem. 100 milliót költenek üdülőfelújításra. 5 milliót költenek közvéleménykutatásra.

Szopkó Tibor alpolgármester:
Nem korrekt, hogy oda nem illő dolgokat mosnak össze a hozzászólásokban. Nagyon jó hatása van a város gazdaságpolitikájának a helyi gazdaság fejlesztésére.

Dr. Mokrai Mihály, Velünk a Város:
A város működik. Ez tény. Mi megtettük, hogy visszafizettük azt a hitelt, amit a Kriza érában nem tudtak megtenni. Az energiaválság tervezhetetlen volt. Erre nem lehet felkészülni.

Szarka Dénes, Velünk a Város:
Szükség lenne közös nevezőket létrehozni abban, hogy mit tekintünk az önkormányzatiság alapjainak.

Borkuti László, Velünk a Város:
Viharos lakossági fórumon kérték számon, hogy egy kerékpárút miért úgy épül meg. Ez a terv az előző önkormányzat idején született. Nem a mi terhünk.

Dr. Simon Gábor, Velünk a Város frakcióvezető:
A város működőképeségét sikerült megőrizni. Amit a Fidesz és a KDNP felvet, azok propagandamondatok. Ilyen hozzászólásokra nincs szükség. Az előző városvezetés 360 milliót költött arra, hogy a BMW gyárat idehozza. Nem sikerült. Hol a rá költött pénz?

Dr. Kovács László, KDNP:
Folyamatosan bombázom a baloldali városvezetést a választókerületemben lévő problémák - Berekalja - megoldásának kérésével. Sikertelen volt minden próbálkozásom.

Bazin Levente, Velünk a Város:
A tömegközlekedés önként vállalt feladata az önkormányzatnak. Súlyos pénzeket költ rá az önkormányzat. A kormány pedig elvonja a miskolci pénzeket.

Szarka Dénes, Velünk a Város:
Nekem jobboldali emberként van gondom az önkormányzatok kiüresítésével.

Dr. Nagy Ákos, Fidesz frakcióvezető:
A tapolcai beruházás kapcsán 2019. óta mi akadályozta meg a városvezetést, hogy megkérdezze az emberek véleményét?

Dr. Simon Gábor, Velünk a Város frakcióvezető:
A 2019-es történések az előző városvezetéshez kötődnek.

Dr. Kovács László, KDNP:
Az utak felújítása nem önként vállalt feladat. Az út gazdájának feladata.

Soós Attila, Fidesz:
Bármilyen színezetű kormány, önkormányzatok voltak eddig, ahol kompetens városvezetés volt, ott jól működött az adott település. A város azért áll így, mert a mostani városvezetés alkalmatlan.

Borkuti László, Velünk a Város:
2019-ben a miskolciak kiállították önökről a bizonyítványt. Ezért vesztették el a választást.

Molnár Péter, KDNP frakcióvezető:
Ez a város nem jó irányba megy. Ezt mindenki látja. Lett volt pénz a Salkaházi programra, de nem fizették ki. Most még pótolhatják.

A közgyűlés 16 igen, 11 nem szavazattal és 1 tartózkodással elfogadta az előterjesztést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában