Segít az önkormányzat

2023.03.19. 18:00

Szerencsen marad az orvosi ügyelet

Az elmúlt hónapokban folyamatosan jelentek meg információk arról, hogy - a kormány döntése alapján - idén január 1-től folyamatosan átalakul az orvosi ügyelet hazánkban. A tesztidőszakot követően eddig Hajdú-Bihar-, Győr-Moson-Sopron- és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben tértek át az új rendszerre. Április 1-től Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye következik a sorban és az év végéig Budapest kivételével az ország egész területén bevezetik. Szerencsen sürgős esetekben a jövőben is rendelkezésre áll a felnőtteknek és gyerekeknek az orvosi ügyeletet.

SFL

Marad az ellátás a megszokott helyén

Fotó: Serfőző László

- Az elmúlt húsz esztendőben Gál Tamás és Pap Tibor főorvosok szervezték a sürgősségi alapellátást Szerencsen, a lakosság megelégedésére, amiért ezúton is köszönetet mondok – közölte Nyiri Tibor szerencsi polgármester. - Bízom abban, hogy a kitűnően felkészült szakdolgozók munkájára az új szolgáltató igényt tart, amit az egyeztetéseinken is kértem az Országos Mentőszolgálat képviselőitől.

Az eddig nyilvánosságra került tervezet szerint megyénkben tizenöt településen megszűnik (Abaújszántó, Borsodnádasd, Csokvaomány, Emőd, Felsőzsolca, Gesztely, Múcsony, Nyékládháza, Pálháza, Rudabánya, Sajószentpéter, Szirmabesenyő, Szendrő, Tiszalúc, Tokaj) és tíz településen (Miskolc, Ózd, Kazincbarcika, Mezőkövesd, Tiszaújváros, Encs, Szerencs, Sátoraljaújhely, Sárospatak, Edelény) továbbra is marad hétköznap 16-22 óra között, hétvégén 8-22 óra a háziorvosi ügyelet. Este tíz óra után a sárospataki szakrendelő és az edelényi kórház kivételével nyolc ügyeleti pont (közöttük a szerencsi) éjszaka is felkereshető lesz. Ügyeleti időben a 1830-as szám hívható majd, ahol a mentőszolgálat diszpécsere ad tanácsot vagy szükség esetén ügyeleti autót, súlyosabb esetben azonnal mentőt is küldhet a telefonálónak – folytatta a polgármester. - A jogszabály értelmében az önkormányzatnak április 1-től megszűnik ez a feladat-ellátási kötelezettsége, a továbbiakban az Országos Mentőszolgálat hatáskörébe kerül az orvosi ügyelet szakmai irányítása és a működtetéséhez kapcsolódó jog- és hatáskör.

Szerencs Város Képviselő-testülete rendkívüli ülésen határozott arról, hogy - az Országos Mentőszolgálat megkeresésének eleget téve - a tulajdonában lévő Rákóczi út 51. szám alatt erre a célra eddig is igénybe vett helyiségeket és ingóságokat térítésmentesen átadja az április 1-től orvosi ügyeleti feladatellátást biztosító szervezetnek. A döntésnek is köszönhetően a továbbiakban biztosított, hogy az eddig megszokott helyen vegyék igénybe - sürgősségi esetekben - a szerencsiek és az ondiak az orvosi ügyeletet.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában