Miskolci közgyűlés

2023.03.30. 12:56

Hodobay Terv: Nagy nullának minősített álmok gyűjteménye?

Folytatódik a miskolci közgyűlés, az önkormányzati képviselők egy fontos előterjesztést, a Hodobay Terv megvalósítását tárgyalják.

8. Javaslat a Hodobay Terv megvalósítására.

Szopkó Tibor alpolgármester:

Egy komplex városrehabilitációs és ingatlanfejlesztési programról van szó. Egyöntetű vélemény, hogy Miskolcon újszerű megközelítésre van szükség. A második világháborúig alakult ki  a miskolci belváros ingatlanállománya, amely a háború után került a helyhatóság tulajdonába. Ez nagy terhet rótt a mindenkori városvezetésre. A rendszerváltás idején történtek kísérletek a rehabilitációra, ilyen volt például a Tulipán-tömb. Színesebb lett a főutcai épületek homlokzata. A plazák és a nagy bevásárlóközpontok kivitték a belvárosól a kereskedelmet. Ennek ellenére a főutca megőrizte a központi szerepét. A szép főutcai homlokzatok mögött azonban sok a nagyon leromlott épület. Ez hatalmas kihívás az önkormányzat számára.

A Hodobay Terv öt alappillért határoz meg. A belvárosi tömböket szisztematikusan meg kell újítani. A Vasaló-tömböt például magántőke bevonásával lehet rehabilitálni. A szimbolikus épületek megújítása is cél. A húszemeletes épület az egyik példa. Nem sikerült jó gazdát találni hozzá. Az elsődleges cél nem a bevétel, hanem a látvány javítása.

A közterületek használatával kapcsolatos elképzelések emberléptékűek a tervben. Az épületek környékének is rendben kell lennie.

Fontos a magántőke, a befektetők bevonása ezen munkák elvégzésébe.

A magántulajdonban lévő épületek gazdáit is szeretnék rábírni arra, hogy törődjenek az épületekkel.

Dr. Nagy Ákos, Fidesz frakcióvezető:

Megdöbbentem ezen az anyagon. Ez álom, vízió, nem értem, hogy ehhez miért kell a mi hozzájárulásunk. Négy év után jutottak el oda, hogy a belváros megújításáról beszéljenek. Sehol egy konkrétum, amiről beszélhetnénk, dönthetnénk. Ennél többet szeretnénk tudni.

Dr. Simon Gábor, Velünk a Város frakcióvezető:

Olyan feladatokat igyekszünk most megoldani, amit a korábbi városvezetés nem oldott meg. A Káli-érában a belváros fejlődésnek indult, ám a Kriza-vezetés idején nem történt semmi.

Soós Attila, Fidesz:

Önök négy éve nem csinálnak semmit ebben a városban. Ez tény. Hogy előtte mi történt? Visszaszereztük az eladott tapolcai strandot. Megszűnt a nagyarányú munkanélküliség. Eladták az Avas szállót, amit mi szereztünk vissza. És nem a város érdeme, hogy most hasznosítják. Alkottak most egy négy oldalas Hodobay Tervet, amiben semmi érdemi nincs. Senki nem csinál semmit. Ez remekül megy. Ez a város Csipkerózsika-álmot alszik. Ez nem terv, álmok gyűjteménye. Ez nem Hobobay Terv. Egy nulla.

Borkuti László, Velünk a Város:

Egy örökölt torz állapotot kell helyrehozni. Hatalmas munka.  

Bajusz Gábor, Fidesz:

A városvezetés tényleg menekül. Ez látszik az eddigiekből. A Hodobay Terv egyszerű álmodozás. Helyette sok hétköznapi gondot kellene megoldani. Szerintem be kellene fejezni az álmodozást.

Dr. Kovács László, KDNP:

Amiről beszéltek, az nem a Hodobay Terv. Ez nem terv. Hiányoznak belőle a megvalósítás részletei. Nem értem, hogy merészeltek ezt a közgyűlés elé tárni. Ez az előterjesztés szégyen.

 

Szopkó Tibor alpolgármester:

Ez a terv egy elköteleződés, nem álmodozás. Ez több, mint álmodozás, amelynek megvannak a háttérmunkái. Ez a terv most a lényeget tartalmazza csak. A miskolciaknak egy tervnél sokkal fontosabb, amit látnak az utcán sétálva. Ezeket kell megoldani és ezt a munkát végezzük folyamatosan.

Szarka Dénes, Velünk a Város:

A terv tartalmaz konkrét cselekvési tervet, ami nagy mulasztást pótol. A városnak korábban nem volt ilyen koncepciója a belvárossal kapcsolatban. A terv emberléptékű, és része a városrészi központok fejlesztése is. Fontos a belváros összekötése az Avastetővel. Ez egy több cikluson átívelő elképzelés.

Dr. Nagy Ákos, Fidesz frakcióvezető:

Azt mondtam, hogy az előterjesztés hiányos. Az anyagokat most akarják behozatni. Nem volt hozzácsatolva.

Pakusza Zoltán, A mi hazánk:

Voltak minden ciklusban eredmények és hibák is. Jó, ha van egy vízió. Azt gondoltam, hogy a Hodobay Terv konkrétumokat is tartalmaz. Nem lehet azonban tudni, hogy hogyan akarják bevonni a magántőkét.

Barta Gábor, Fidesz:

A szakmai tartalmat feláldozták a politika oltárán. A működőtőke bevonása nem megy egyszerű elhatározással. Konkrétumoknak kellene a programban lennie. Ne szakmai anyag, nem méltó a közgyűléshez.  

Deák-Bárdos Mihály, Fidesz:

A belváros megújításáról beszélnek, de egy adventi világítást nem tudtak elintézni. Olyan volt, mint egy szellemváros. Mikor lesz olyan nyüzsgő belvárosi élet, mint 2019 előtt volt? Bezárt üzletek, kihalt utca. Mikor érik el, hogy az emberek szívesen jöjjenek a belvárosba az idejüket eltölteni?

Dr. Simon Gábor, Velünk a Város frakcióvezető:

A belvárosi szórakozóhelyek tele vannak a hétvégéken. Azt mondják, ne álmodozzunk? Önök álmodoztak folyamatosan például a Szinva hajózhatóvá tételéről. A tapolcai strandot nem adták el, bérbe adták egy cégnek.

Szarka Dénes, Velünk a Város:

Ez egy belvárosi terv, de túlnyúlik a belvároson. A Top Plusz programból akarjuk finanszírozni. A magántőke ösztönzése nem arról szól, hogy mindent eladunk. Hanem bevonjuk.

Bazin Levente, Velünk a Város:

Egy széleskörű elképzelés a Hodobay Terv, amely jó alapot adhat a belváros fejlesztéséhez. Jó, hogy szó van benne a városrészek fejlesztéséről és a TOP Plusz program bevonásáról.

Szopkó Tibor alpolgármester:

Meghívom az ellenzéki képviselőket a téma szélesebb körű megvitatására. Májusban lesz erről egy szakmai konferencia.

Molnár Péter, KDNP frakcióvezető:

Nem a szakembereket támadtuk, hanem a város politikai vezetését. Több információra lett volna szükségünk.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában