Zárul a projekt

2023.03.16. 18:00

Felzárkóztatnák a Vasgyárban élőket Miskolcon

Végéhez ért a több éven át tartó vasgyári társadalmi integrációt segítő program

Egy szép, vöröstéglás épület a Vasgyárból. A többi, a hajdanán munkások lakta épületek jelentős része rossz állapotban van, az ott lakók nehéz körülmények között élnek.

Fotó: MW

Ebben a hónapban zárul a több éven át tartó „Társadalmi integrációt elősegítő beavatkozások a Vasgyárban” című TOP  projekt, melynek eredményeként a Vasgyár területén több ezer fő vett részt közösségi, foglalkoztatást, társadalmi felzárkóztatást segítő programokban. 

A programokat, valamint a folyamatos szociális munkát a fő kedvezményezett, Miskolc önkormányzata és konzorciumi partnere, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület, valamint a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény (MESZEGYI) közösen valósította meg. A projektben 158 fő számára egyéni fejlesztési terv is készült, tájékoztatta a boon.hu-t a városháza sajtó- és kommunikációs osztálya.

A projekt célja az volt, hogy elősegítse a „Miskolc város leromlott városi területeinek rehabilitációja – Vasgyári program” című projekt megvalósítását a felújított bérlakásokba történő költözések általi integráció segítésével, valamint jövőképet nyújtson a Vasgyárban lakók számára. Átfogó célként  rögzítették a vasgyári lakosság integrációjának támogatását, a közösségi kohézió erősítését, valamint a mentális problémák csökkentését, áll a közleményben. Mint írják, ehhez a konzorciumi partnerek olyan szociális, oktatási, mentálhigiénés, kompetenciafejlesztő, foglalkoztatási, egészségügyi és közbiztonsági programokat szerveztek, mint például családi napok, sportfoglalkozások, táncház, filmklub. A közösségfejlesztő programok mellett életvezetési-; és munkavállalási tanácsadást valamint folyamatos szociális munkát is biztosítottak az itt élőknek.

Halmozottan hátrányos helyzetűek

A program célcsoportjába a Vasgyárban élő, halmozottan hátrányos helyzetű, alacsony, illetve elavult iskolai végzettséggel rendelkező, jellemzően szociális és anyagi gondokkal küzdő egyének és családok tartoztak, de a program a terület egésze számára is nyújtott olyan szolgáltatásokat, amelyek segítették a hátrányos helyzetű emberek felzárkózását és a település életébe történő integrációját. A program 2016. november 1-jén indult. 

A projekt 100 százalékos támogatással, az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg. A támogatás összköltsége 279 322 974 millió forint volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában