Miskolc

2023.03.08. 15:30

Tavaly összesen 9525 alkalommal riasztották a tűzoltókat

Évértékelő-feladatszabó értekezletet tartott a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, melynek keretén belül Macz János Zsolt tűzoltó ezredes vármegyei igazgató tekintette át és értékelte a szervezet 2022. évi tevékenységét.

Fotó: Ádám János

Macz János Zsolt szokatlan, példátlan kihívásokkal teli esztendőként tekintett vissza a tavalyi évre, amely a feladatok maradéktalan ellátása szempontjából sokkal hangsúlyosabban követelte meg az igazgatóság teljes személyi állományától az elhivatottságot, a következetességet és szakmai alázatot.

2022-ben a vármegye mentő tűzvédelmének biztosítása mellett kiemelt feladatot jelentett a lakástüzek és szén-monoxid-mérgezések, valamint a szabadtéri tüzek megelőzésére irányuló munka. Tavaly összesen 9525 alkalommal riasztották a tűzoltókat, ebből tűzesetek miatt 5605, míg műszaki mentéseknél 2773 esetben volt szükség a segítségükre. A korábbi évekhez hasonlóan folytatódott az önkéntes tűzoltó egyesületek fejlesztését célzó tevékenység, ezáltal harminc egyesület jutott összesen csaknem 21 millió Ft támogatáshoz. 

Az év kiemelt célja volt a BÜKK területi rendeltetésű mentőcsoport nemzeti újraminősítése. Ezen túlmenően folytatódott a települések önvédelmi képességének erősítése, melynek eredményeként jelenleg 147 települési önkéntes mentőcsoport áll készen arra, hogy szükség esetén támogassa a katasztrófavédelem munkáját. Az önkéntesek támogatását célzó pályázat keretében 7 mentőszervezet részesült működési támogatásban összesen csaknem 4.6 millió Ft értékben, emellett 1 db Quad járművel és 9 db utánfutóval bővült a járműparkjuk.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében az ipar jelenléte kiemelkedő, jóval az országos átlag felett van. Az létesítmények száma az elmúlt években folyamatosan változott, jelenleg 14 felső, 16 alsó és 19 küszöbérték alatti üzem működik. A veszélyes üzemekben a tervek szerint megvalósultak a belső védelmi, a súlyos káresemény elhárítási, valamint a külső védelmi terv gyakorlatok, melyek alapján megállapítható, hogy az üzemeltetők felkészültek a tevékenységükre jellemző veszélyeztető hatásokra.

Az igazgató beszámolója végén megfogalmazta a 2023-ban elérendő célokat, melyek az önkéntes tűzoltó egyesületek fejlesztése és a lakosságtájékoztatás szélesebb körben történő kiterjesztése, valamint a téves és a szándékosan megtévesztő jelzések számának csökkentése. További fontos feladatként határozta meg a veszélyes üzemek folyamatos felügyelet alatt tartását és a hatósági szakterület szakszerű, egyben támogató és ügyfélbarát munkavégzését – írja a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában