Miskolci közgyűlés

2023.03.30. 10:49

Csak a rászoruló miskolci gyerekek családja kaphat iskolakezdési támogatást

Üléseznek a miskolci önkormányzati képviselők, húsz napirendi pont előterjesztéseit tárgyalják ma meg.

Illusztráció

Fotó: Bujdos Tibor

1. előterjesztés: javaslat a közterületek használatáról szóló 29/2011. (X.21.) önkormányzati rendelet módosítására.

Varga Tibor osztályvezető:

A közterület használatának díjáról van szó, amelyet emelni szeretnének. Ez előző díjat 2011-ben határozták meg. Az infláció miatt is változtatásra van szükség. A javaslat 14,5 százalékos díjemelést javasol.

Nem volt hozzászólás.

2. Javaslat a településkép védelméről szóló 44/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet (TKR) módosítására.

Szunyogh László, Miskolc főépítésze:

Az országos jogszabályok változása miatt van szükség a módosításra.

Nem volt hozzászólás.

3. Javaslat a települési támogatás és az önkormányzat által nyújtott egyéb szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015. (II.10.) önkormányzati rendelet módosítására.

Csiszárné dr. Sajgó Erika aljegyző:  

Az ellátási jogosultságok jövedelemhatárain változtatni kell. Az öregségi nyugdíjminimun helyett más szempont lép be viszonyítása alapként. Az utóbbi 10 évben egyszer változtak a jövedelemhatárok. 12 és 60 százalék közötti emelésről van szó.

Az iskolakezdési támogatást akarják bevezetni és rendeletben szabályozni Miskolcon. Gyermekenként ez 20 ezer forintot jelent szociális rászorultság alapján.

Dr. Simon Gábor, Velünk a Város frakcióvezető:

Nagyon fontos előterjesztés, mert több ezer miskolcinak könnyíti meg az életét. Maga a város is nehéz helyzetben van, de ennek ellenére képes és akar segítséget nyújtani a város rászorulóinak. Ebben a ciklusban számos alkalommal tettünk kísérletet erre, hogy támogatást nyújtsunk például a egy születendő gyermekeknek. Az iskolakezdési támogatás hatalmas előrelépés, hiszen segít a nehéz sorsú miskolciakon. Mindez a Miskolcon maradást is segítheti.

Dr. Kovács László, KDNP:  

A Fidesz és a KDNP frakció tagjainak egyik szeme sír, a másik nevet. A jogosultság jövedelemhatárainak nem emelése réven a jogosultak köre egyre csökkent. Ez látszik a kifizetett támogatások összmértékének csökkenésében. Ez pozitív és jó dolog.

Az ezzel párhuzamos emelések révén a kapható támogatások "reálértéke" már nem akkora, mint gondoljuk. Sokan kerülnek ki az ellátási formák alól.

Az iskolakezdési támogatás bevezetése kampányígéret volt, hosszú idő után történik ez meg. Annak idején alanyi jogon ígérték, most már nem így van. Jó, hogy van, de a megoldás mégsem tejesen az.

Szarka Dénes, Velünk a Város, (a Jobbik miskolci elnöke :

Örülök jobboldali képviselőként is az előterjesztésnek. A város lehetőségeihez mérten támogatja az embereket. Ez az elkötelezettségünk kinyilvánítása is egyben.

Dr. Simon Gábor, Velünk a Város frakcióvezető:

Nem vagyok optimista, inkább realista. A szociális ellátórendszer a kormány oldalára került. A város igyekszik segítséget nyújtani. Tudjuk, hogy a lehetőségeink nem kedvezőek, de mindenképpen elmozdulás a korábbi évekhez képest. Kicsinek tűnik az elmozdulás, ezzel egyetértünk, de nem lehet pontosan felmérni, hogy a jövedelemhatárok elmozdításával mekkora kifizetendő összegek keletkeznek.

Nagy probléma, hogy az öregségi nyugdíjminimum 12 éve változatlan és nagyon sok szociális támogatási forma ehhez van kötve. Ezt kellene megemelni.

Mindenképpen több ezer miskolci gyerek fog iskolakezdési támogatást kapni és ez előrelépés.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában