Átalakítás

2023.03.08. 11:30

Így alakul április 1-től az orvosi ügyelet vármegyénkben!

Tíz városban lesz ügyeleti orvosi ellátás az átalakítás után, és új telefonszámon lesz elérhető az ügyeleti rendszer.

BOON

Tíz városban lesz lehetőség személyesen ellátást kérni

Fotó: Kovács Péter

Az Országgyűlés által 2022. decemberben elfogadott, egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően fokozatosan megkezdődött az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése Magyarországon. Az új alapellátási ügyeletet 2023. február 1-től Hajdú-Bihar vármegyében, majd az idei év végéig fokozatosan bevezetve az ország egész területén egységes, két elemből álló, betegközpontú rendszerrel (háziorvosi ügyeleti rendelés és sürgősségi ügyelet) biztosítják minden rászoruló számára. Erről az Országos Mentőszolgálat tájékoztatott a honlapján hozzátéve: az egységes alapellátási ügyeleti rendszer Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében 2023. április 1-től indul. Az új ügyelet telefonszáma ettől az időponttól felnőttek és gyermekek esetében is egységesen 1830. 

Nem válaszoltak

A változásig a többi vármegyében az eddig megszokott rend szerint zajlik az alapellátási ügyelet. Az a cél, hogy a jövő év elejére Budapest kivételével az egész országban egységes, a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer működjön, teszik hozzá.

A közösségi oldalon a héten elkezdett terjedni egy az Országos Mentőszolgálat fejlécével ellátott tájékoztató levél, amelyben a vármegyénkben életbe lépő rendszer részletei szerepelnek. Hétfőn levelet írtunk a mentőszolgálatnak érdeklődve, hogy valóban ez a rendszer lép-e életbe április 1-től, azonban eddig nem válaszoltak megkeresésünkre. 

Éjjel nyolc helyen

Ellenben a honlapjukon arról tájékoztatnak, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében orvosi ellátásra hétköznap 16 és 22 óra, illetve hétvégén és ünnepnapon 8-tól 14 óráig lehet bemenni tíz városba: Miskolc, Mezőkövesd, Encs, Szerencs, Kazincbarcika, Ózd, Sátoraljaújhely, Tiszaújváros, Sárospatak, Edelény. Azok számára, akik személyesen keresnének fel egy éjszakai ügyeletet a vármegyében nyolc ponton tehetik ezt meg hétköznap 22-től 8 óráig, illetve hétvégén és ünnepnap 14 órától 8 óráig. Az éjszakai személyes ellátásból a tíz városból Sárospatak és Edelény esik ki. 

A tájékoztatóban azt kérik, hogy ügyeleti időben jelentkező súlyos panasz, tünet esetén ne menjenek a páciensek sehová, hanem hívják a központi 1830-as telefonszámot. A mentőszolgálat munkatársai telefonos tanácsot adnak, ügyeleti kocsit küldenek a beteghez, illetve életveszély esetén azonnal mentőt riasztanak. 

Gyerekek ellátása

A gyermekek ügyeleti ellátását a járásközponti ügyeleti pontokon, azok működési idejében, valamint a miskolci kórházban hétköznap 16 órától 22 óráig, hétvégén és ünnepnapokon 8 órától 22 óráig végzik. A központi telefonszám a teljes ügyeleti időszakban a gyermekek esetében is 1830, teszik hozzá. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában