VIII. Civil Véradás

2023.02.28. 12:45

Vérükkel segítettek a borsodiak is

Civil váradást szervez az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület (ERKE) – Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetével, valamint a Miskolci Területi Vérellátóval együttműködve, február 20 és 23 között, 5 helyszínen, 6 alkalommal. A véradáson 195 állampolgár nyújtotta segítségre karját és ők 585 rászoruló életét mentették meg.

PN

Megyénk katonái élen jártak a véradásban

A nyolcadik alkalommal meghirdetett véradáson öt helyszínen, hat időpontban várták a véradókat. Palik Zoltán az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület szakmai vezetője összegezte a VIII. Civil Véradás négy napjának eredményét és tapasztalatait. Elmondta, „ érzékeltük a véradók számának csökkenését, mert idősödik a társadalom azon része, akik természetesnek tekintették véradást, viszont a biztonságos vérellátást így is biztosítani kell, és segítenünk kell visszahelyezni ezt a nemes cselekedetet a köztudatba.” Palik Zoltán a mostani véradókkal kapcsolatban elmondta, 216 érdeklődő volt a helyszíneken, de közülük csak 195-en bizonyultak alkalmasnak, és 15 állampolgár nyújtotta először segítő karját. 

„Ezzel a vérmennyiséggel 585 ember életét mentették meg”- mondta Palik Zoltán. A szervezők munkáját nehezítette, hogy ez a tél végi időpont alkalmas ugyan a mozgósításra, viszont sok, többek között a felső légúti megbetegedés és az influenzás, ezért sokan nem adhatnak vért. Az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület szakmai vezetője, megköszönte minden résztvevő szervezet és iskola aktivitását a véradáson, majd hozzátette, már előkészületben van a következő, IX. Civil Véradás, szeptember első hetében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában