Veszélyes és tilos

2023.02.17. 20:00

"Nem jellemző" – mondja a miskolci városháza. Most mégis "tujázott" valaki. Frissítve a magyarázatokkal: honnan jön a "tujázni" szavunk

Az ütközőre kapaszkodva a villamoson kívül "utazott" valaki. Videó is készült az esetről.

ÉM

Fotó: TV2

A napokban "tujázott" egy fiatal az egyik miskolci villamoson, vagyis kívül, a jármű ütközőjén állva "utazott", számolt be róla a Tények. A helyiek szerint gyakran kapaszkodnak fel a villamos hátuljára az utóbbi időben. Ez azonban a szakértők szerint tilos, mert nemcsak magukat, másokat is veszélyeztetnek ezzel. A sofőrök tehetetlenek, ez a rész ugyanis számukra holttér: nem is látják, ha valaki felkapaszkodik a villamosra.

Az esettel kapcsolatban megkerestük a miskolci városházát. Azt írták: a "tujázó" utast a villamosvezető nem láthatja. Szerintük a "tujázás" egyébként nem jellemző a miskolci villamosközlekedésben, ritkán vizsgál ki az MVK Zrt. ilyen szabálytalan utazást. Hozzátették: a belvárosban térfigyelő rendszer működik a villamosmegállók, valamint a járművek is kamerával ellátottak, amelyekkel beazonosítható a "tujázó" személye. Emellett az utasok is segíteni tudnak a járművezetőnek ilyen eset észlelésekor a vészcsengő megnyomásával. Arra is rámutattak: ez az utazási mód nagyon balesetveszélyes, a "tujázó" veszélyezteti önmaga és a többi közlekedő biztonságát is, ugyanis ha leesett volna a járműről, a villamossal párhuzamosan közlekedők is megsérülhettek volna. Ráadásul az esetről mit sem sejtő villamosvezetőt is felelősség terhelné. Ez a fajta utazás jogszerűtlen is, a közlekedés biztonságának veszélyeztetése miatt feljelentést tud tenni az MVK Zrt. és egyébként bárki a rendőrségen – húzták alá. Hogy történt-e feljelentés, ez nem derül ki a tájékoztatásból.

Honnan származik az elnevezés?

Ha ön tudja, miért hívják a "tujázást" Miskolcon "tujázásnak", honnan ered az elnevezés, kérjük, írja meg valamennyiünk okulására.

Itt a magyarázat

Kériné Nagy Katalin írta portálunk közösségimédia-oldalán: A húszas évek vége felé a budapesti városlakók ennek a tevékenységnek a tujázás, a villamosnak pedig a tuja nevet adták. A gyerekeket a könnyelmű hősködés, a felnőtteket a szükség vitte rá a tujázásra. A kalauz feladata az volt, hogy az érvényes jeggyel nem rendelkezőket kizárja az utazásból. A villamosok peronja nyitott volt, és amikor a kalauz úgy ítélte meg, hogy befejeződött a fel- és leszállás, csengetett vagy a sípjába fújt. A tujázók megvárták, amíg elindul a villamos, ekkor ugrottak fel az ütközőre.
Sándor Sándor magyarázata: Rövidítés. Akkor szokták mondani, ha valaki a villamos ,há-tuján' felkapaszkodva bliccelve utazik.Valószínűleg a következőképpen alakult: hátul → hátulja → hátuljázik → tujázik → tuja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában