Költségvetés

2023.02.21. 12:00

Nem akarják a pénzt szórni Tiszaújvárosban

Tiszaújváros önkormányzata 12,5 milliárd forintos költségvetési főösszeget fogadott el. 

ÉM

Nehéz költségvetési évre készül a tiszaújvárosi önkormányzat

Fotó: Ádám János

Február 13-án fogadta el Tiszaújváros Önkormányzatának Képviselő-testülete a város ez évi költségvetését. A város internetes oldalán megjelent beszámoló tanúsága szerint  a büdzsé főösszegei gyakorlatilag megegyeznek a tavalyi induló összegekkel, de ehhez a pénzmaradvánnyal, az értékpapírok tervezett értékesítéséből befolyó bevételekkel kellett kiegészíteni a pénzügyi tervet. Ez összességében 125 milliárd forintot jelent.  

Mint megtudtuk, visszafogott beruházás- és felújításpolitika várható, de a működőképességet, a szociális ellátórendszert nem fenyegeti veszély, az önkormányzati szférában dolgozók pedig 16 százalékos bérfejlesztésre számíthatnak.

Gazdasági környezet 

A 2023-as költségvetés elkészítése során, azzal szembesült az önkormányzat, hogy egy kihívásokkal teli, igen nehéz költségvetési év előtt állunk. A várost sem hagyja érintetlenül az energiaválság, az ennek következményeként kialakult gyenge ipari környezet és a meredeken növekvő inflációs nyomás. Különösen nehéz helyzetbe kerültek az olyan energia és anyagigényes ágazatok, mint a vegyipar és az ehhez kapcsolódó műanyag- és feldolgozóipar. A petrolkémia ciklikusságára és az elemzői prognózisokra figyelemmel a helyi gazdaság teljesítőképessége előreláthatóan 2023 közepén érheti el mélypontját. 

Az egyik legnagyobb adózó 2022. évi harmadik negyedéves kimagasló teljesítménye ellenére a petrolkémia üzletágának csoportszintű eredménye az előző év azonos időszakához képest 90 százalékkal esett, mely előrevetíti az adófizetési kötelezettségének jelentős csökkenését.

Főösszegek 

Hogy a város likviditása és folyamatos működőképessége megmaradjon, szükség van az elmúlt évek adóbevételeiből származó tartalékok nagy részének bevonására és számos kiadáscsökkentési döntés meghozatalára. 

A költségvetési bevételek tervezett előirányzata mindössze 7,3 milliárd forint, melyet az előző évi maradvány igénybevétele, értékpapírok értékesítése, illetve a lekötött betétek megszüntetése 5,2 milliárd forinttatal egészít ki. Így a bevételek főösszege mintegy 12,5 milliárd forint. 

A költségvetési kiadások  közül a működési költségvetés kiadásainak előirányzata 11,4 milliárd forint, a felhalmozási költségvetés kiadásainak előirányzata pedig 1,1 milliárd forint. 

A kiadások egyik legjelentősebb tétele 2023-ban is a szolidaritási hozzájárulás. A törvény szerint a 22 000 forint feletti egy lakosra jutó iparűzési adóerő- képességgel rendelkező önkormányzat az egy lakosra jutó iparűzési adóerő-képességétől függő mértékű szolidaritási hozzájárulást teljesít a központi költségvetésnek. Tiszaújváros önkormányzatát szolidaritási hozzájárulás címén az idén 3,3 milliárd forint befizetési kötelezettség terheli.

Szociális biztonság 

A költségvetés előkészítésének időszakában a hivatal felülvizsgálta az önkormányzat által ellátott kötelező és önként vállalt feladatokat, és megállapította, hogy a források továbbra is lehetővé teszik az önként vállalt feladatok - az egyszeri év végi támogatás, a gyermekes családok év végi támogatása, a hulladékszállítási díjtámogatás, a kábeltévé előfizetési díjtámogatás, a települési lakhatási támogatás, az adósságcsökkentési települési támogatás, a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére nyújtott települési támogatás, a fiatalok lakás, valamint lakóház vásárlásának támogatása, a fiatalok életkezdési támogatása, a születési támogatás, a táboroztatási támogatás, a szociális alapú intézményi gyermekétkeztetési térítési díjkedvezmény, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő kiskorú gyermekek részére nyújtott szünidei gyermekétkeztetés, a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj, az iskolakezdési támogatás, illetve önkormányzati lakótelkek megvásárlásának, valamint lakóépülettel történő beépítésének támogatása - ellátását. 

Az önkormányzati feladatok ellátásában változatlanul fontos szerep hárul az intézményekre, a polgármesteri hivatalra és az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokra. Egyes feladatokat pedig a civil szervezetek tevékenységének támogatásán keresztül lát el az önkormányzat. 

A tiszaújvárosi önkormányzat az intézményeket 2023-ban is a kialakult szervezeti keretek között kívánja működtetni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában