Egy próbát megér

2023.02.25. 19:03

Keresik a legszebb barkóscinegerajzokat

A kor nem számít - az óvodásoktól a felnőttekig bárki beküldheti a művét a pályázatra.

ÉM

Barkóscinege

Fotó: Kókay Szabolcs

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-ben indította el Év madara programját, amelynek célja a természetvédelmi problémákkal érintett fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása. A több mint négy évtizede futó akció legutóbbi állomásaként a nádasok nagyköveteire, köztük egy rigó- és két cinegefajra lehetett voksolni. A közönség internetes szavazását a védett barkóscinege nyerte, amely így 2023-ban az év madara lett – olvasható az MME honlapján. 

Nevével ellentétben rendszertanilag nem tartozik a valódi cinegék közé. Legközelebbi rokonai az afrikai és ázsiai régióra jellemző timáliafélék, de a barkóscinege egész Eurázsiában elterjedt. Életét a természetes és a mesterséges halastavak, mocsarak, árterek, egyéb vízállások nádas-gyékényes növényzetében tölti. A vizes élőhelyek pusztulása miatt veszélyeztetett faj. Jelenlétére elsőként leggyakrabban jellegzetes csilingelő csapatösszetartó hangja utal. A négy-hat fióka gondozásában mindkét szülő részt vesz. A költések végén a kirepült fiatalok csapatokat alkotnak, amihez ősszel felnőtt madarak is csatlakoznak. Ezek a csapatok táplálékot keresve együtt kóborolnak a téli nádasban. 

Az egész évben aktuális madaras népszerűsítő kampány részeként az MME az év madarát, azaz a barkóscinegét ábrázoló rajzpályázatot hirdetett öt korosztály számára. A pályaművek postára adásának dátuma 2023. március 1., a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1536 Budapest Pf. 283. számú postafiókjába címezve. 

A barkóscinegét ábrázoló művészi munkákat A4-es méretben, papíralapon, keret nélkül várják: óvodásoktól, alsó tagozatosoktól, felső tagozatosoktól, 9–12. osztályos középiskolásoktól és felnőttektől. Alkalmazható technikák: grafit, színes ceruza, filctoll, zsír­kréta, tus, tempera, vízfesték, akril vagy ezek ötvözete. 

Kizárólag egyénileg, egy művel lehet pályázni. Az érvényes pályázathoz az alkotás hátoldalán fel kell tüntetni: a pályázó nevét, életkorát, nevezési kategóriáját, a szülő vagy felkészítő pedagógus nevét, telefonszámát, postacímét és e-mail-címét. Az első három helyezett minden korosztályi kategóriában értékes ajándékokban részesül. 

Az eredményhirdetés 2023. március 17-én, Budapesten, a Hegyvidéki Kulturális Szalonban lesz, ahol kiállítják a díjazottak rajzait. A rajzpályázattal kapcsolatban a továbbiakban dr. Benedek Viktóriánál lehet érdeklődni az [email protected] e-mail-címen – tudtuk meg az MME kiírásából. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában