Megdöbbentő

2023.02.13. 07:00

Botrányos, ami a miskolci Búza téri aluljáróban van (videóval)

Tavaly ötvenmillió kellett volna a felújítására, de Veres Pál polgármester akkor azt mondta: az önkormányzat nem tud költeni rá. Nem is költött...

Szaniszló Bálint

Egyértelműen balesetveszélyesek a Búza téri aluljáró lépcsőfokai

Fotó: SZB

Miskolc ugyan nem az aluljárók városa, de több olyan közlekedési csomópontja is van, amelyiknél fontos szerepet játszik ez a gyalogos átkelési forma. A város kétségkívül legforgalmasabb aluljárója az az egyébként három ágú építmény, amely a Zsolcai kapu túloldalát, valamint az Ady Endre utcát köti össze a Búza térrel, amely a helyközi és helyi autóbusz-állomás mellett a piac miatt is igencsak forgalmas terület. 

Maga az aluljáró így tízezres gyalogosforgalmat bonyolít le naponta. Az aluljáró fizikai és esztétikai állapota köszönőviszonyban sincs közlekedési fontosságával.

Tovább lazultak a lépcsőfokok 

Már olyan fél éve is szóvá tettük, hogy a Búza téri aluljáró elhanyagolt, erősen felújításra szorult állapotú, és ezen az sem sokat segít, hogy lent több kereskedelmi üzlet is működik, sőt, van két büfé is. Már a felületes szemlélő is láthatja, hogy gyakorlatilag minden eleme javításra, cserére szorul. A lépcsőelemek meglazultak, a fémelemek rozsdálnak, a belső megvilágítás pedig halvány.  

Azóta nemhogy javult volna az aluljáró állapota, hanem tovább romlott. A meglazult lépcsőfokok tovább lazultak és ma már egyértelműen balesetveszélyesek, a rozsdás elemeket tovább ette az idő vasfoga, a világítás pedig mitől lenne jobb.

Falra hányt borsó 

A Búza téri aluljáró egyébként a DK-s dr. Mokrai Mihály önkormányzati képviselőhöz tartozik. Miután maga is észlelte az aluljáró állapotát, meg panasz is érkezett jócskán, a tavaly májusi önkormányzati ülésen közérdekű hozzászólásban sürgette a városvezetést a probléma megoldására, az aluljáró felújítására. Veres Pál polgármester írásban válaszolt néhány hét múlva a képviselőnek egy diplomatikusan bevezetett levélben: „Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a lehetőségeihez mérten törekszik a tisztelt képviselő úr által is jelzett – régóta ismert és orvoslásra váró – probléma mielőbbi megoldására.” Kiderült azonban, hogy a felújítás - a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. szerint - mintegy 50 millió forintba kerülne. A városnak pedig nincs pénze az egyre romló állagú aluljáró felújítására, de - mint fogalmazott a levél – „folyamatosan vizsgálja azon lehetőségek körét, amelyek következtében mielőbb sor kerülhet a Búza téri gyalogos aluljáró korszerűsítésére...”

Állóvíz az aluljárónál

Az utóbbi hónapokban semmi pozitív változás nem történt a Búza téri aluljáró körül, tehát az ígérte ígérte maradt. Ugyan dr. Mokrai Mihály, a terület képviselője Facebook-bejegyzésében azt jelezte, hogy az aluljáró világításának rendbetételére sikerült fedezetet találnia, így annak kijavítása rövidesen elkezdődhet, de ez sem történt meg a mai napig. Az aluljáró tehát - nem tehet mást - tovább romlik. Csak valami baleset nem történjen a késlekedés miatt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában