Építenek

2023.01.13. 14:00

Lassan előbukkan a miskolci Dayka-átkötés

A Meggyesalja, Rácz György, Petőfi utca környékén autózóknak bármire fel kell készülniük. Ígérik, ha elkészül az átkötő út, minden jobb lesz.

Szaniszló Bálint

Az átkötés, 2023. január 13-án délelőtt

Fotó: Bujdos Tibor

A Miskolc belvárosában autózók csak félig lélegezhettek fel, amikor az év végén átadták a forgalomnak az Y-hidat és a hozzá tartozó turbókörforgalmat a Király és a Vörösmarty utca kereszteződésénél. Diósgyőr felé haladva ugyanis a Meggyesalja-Rácz-Petőfi utca háromszögben újabb komoly megpróbáltatások várnak a mai napig a közlekedőkre. Itt van folyamatban az a közlekedési infrastrukturális beruházás, amelyet Dayka-átkötés néven ismert meg a nagyközönség. 

Maga a terv évekkel ezelőttre nyúlik vissza és szorosan összefügg a mindenkori önkormányzatok azon törekvésével, hogy a Szent István tér kiterjesztésével az Avas felé igazi főteret lehessen kialakítani Miskolc, a miskolciak számára. Ehhez azonban az átmenő - jelenleg igen nagy - gépjárműforgalmat el kell terelni valamerre, hogy a terület mentesüljön a közúti közlekedés nyűgjeitől.  

Az Avas felől így fest majd a Dayka-átkötés

Erre találták ki a Dayka-átkötést, azaz a belvárost Diósgyőr felől "lezáró", az északi tehermentesítő útból kiinduló Dayka Gábor utca meghosszabbítását egészen a Meggyesalja utcáig. A tervezők szerint ez arra (lesz) jó, hogy a forgalmat, még mielőtt beérne a közvetlen belvárosba, áttereljék a városrész északi oldalára. Ezzel valósulna meg a tehermentesítés.

Bontottak jó sokat 

Maga a főtér egyelőre csak az elmékben létezik és néhány tervtanulmány tartalmaként, ám a Dayka-átkötés megépítése túlélte a 2019-es önkormányzati választásokat és a jelenlegi városvezetés is fontosnak találta az előző vezetés által elindított projektet. Szükség volt a költségterv átalakítására és pályázati pénzek átcsoportosítására, de végül tavaly tavasszal tevőlegesen is megkezdődhetett az 1,8 milliárd forintos projekt végrehajtása.   

A belváros felől ezt mutatja a látványterv

Épületek egész sorát kellett lebontani, hiszen a Dayka Gábor utca folytatásának útjában tucatnyi építmény - lakóház, közintézmény, irodaház - volt. Már már odáig jutott a projekt, hogy az átkötés nyomvonalából eltávolított épületek helyén már látszik az átkötő út nyomvonala, azaz képet lehet alkotni arról, milyen is lesz maga az út.  

Persze még nagyon sok munka hátravan, hiszen a projekthez tartozik nagyon sok közmű áthelyezése is. Ezek a munkák rendesen és rendszeresen megváltoztatják a terület forgalmi helyzetét.  

A felfordulást a közlekedők annak reményében viselik el, hogy a majdan kialakítandó új forgalmi rend is az ő javukat szolgálja. Addig viszont jó sok türelemre van még szükség.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában