Elismerés

2023.01.30. 20:00

Ezért lehet bizakodó a turisztikai ágazat

A sárospataki Hotel Bodrog igazgatója megtiszteltetésnek tartja, hogy a legjobbak lettek az ország szállodái közötti versenyben.

Ujlaki Attila

Az év hotele lett a sárospataki Bodrog

Tokaj-Hegyalja az ország harmadik legvonzóbb turisztikai desztináció lehet a következő években, hiszen robbanás szerű fejlődésen esett át az elmúlt években. Az év hotele címet most a sárospataki Hotel Bodrog Wellness & Elix Spa nyerte el. Ez vasárnap derült ki, amikor ismertté vált a közönségszavazás eredménye. 

Az országos döntőben a legjobbnak ítélt 10 szálloda közül választhatta ki a közönség, hogy melyik legyen az elismerő díj büszke birtokosa. A közönségszavazáshoz kapcsolódó televíziós műsorban az utazók szemszögéből, személyes élményeiken keresztül mutatta be a címért versenybe szálló szálláshelyeket.

A közönség döntött a díjról 

Ez egy hatalmas megtiszteltetés, ami minket ért ezzel a díjjal, hiszen a műsorban olyan szállodák indulhattak, akik a vendégvélemények alapján nagyon pozitív visszajelzéseket kapnak

– mondta a boon.hu-nak Bágyi Péter szállodaigazgató. Hozzátette: Öt régióra volt felosztva az ország, ahonnan összesen 28 szálloda indult a versenyben.  

A régiós versenyt is és az országos döntőt is sikerült megnyerni, így kaptuk az év szálloda díjat

- mondta. A szálloda igazgató szerint ez annak köszönhető, hogy a vendégeik a visszajelzések alapján nagyon elégedettek a szálloda szolgáltatásaival. Arra is kitért, hogy ez egy közönségszavazás volt, ami hatalmas részvétel mellett zajlott. 

Ez nekünk most egy hatalmas mérföldkő, hiszen új erőre tudunk kapni és még jobb szolgáltatási színvonal felé fogunk törekedni

 – részletezte.

A jövő még bizonytalan 

A turizmus jövőjét biztosan nem lehet megmondani a szállodaigazgató szerint. 

Az a legnagyobb baj ebben az ágazatban, hogy a Covid óta felborult a világ és azt reméltük, hogy minden helyreáll, ahogy a járványnak vége lett, de sajnos nem így van

 – részletezte. Rámutatott: A háborús helyzet és az eurózóna válsága hatással van az ágazatra. Arra is kitért, hogy a nyersanyagárak és az alapanyagárak radikális megnövekedése nehezebb helyzetbe hozza a turizmust. Ezt azzal magyarázta, hogy a szállodaipar esetében ezt nem lehet kigazdálkodni.  

Mi nem tehetjük meg azt, hogy árat emelünk, hiszen többnyire a szállodák a dinamikus árazási rendszert használják, tehát mindig igyekeznek a piacon a legjobb árat kínálni

 – részletezte. Hozzátette: ezeket az áremelkedések egy szállodának be kell nyelnie, nem lehet a vendégekre áthárítani, mert akkor forgalomcsökkenést tapasztalnánk. 

A 2022-es év a várakozásoknak megfelelő volt, viszont az félő, hogyha a lakosságnak egyre nagyobbak lesznek a költségei, akkor a pihenésből fognak lefaragni, a turisztikai ipar hátrányára

 – mutatott rá.

Kedvező ajánlatokkal készülnek 

Azt is megtudtuk, hogy a hotel mindig igyekszik valamilyen promócióval és kedvező ajánlattal a vendégeknek kedveskedni. Ez egyébként az ágazat összes résztvevőjére igaz, azaz vannak olyan időszakok, amikor egy-egy szolgáltatás nagyon kedvező áron elérhető a pihenni vágyók számára. 

Bízunk benne, hogy ezzel a stratégiával át tudjuk vészelni a nehezebb időszakokat

– mondta. A szállodaigazgató szerint a turisztikai ipar, nagyon nehéz helyzet előtt áll, de szerinte egy jól célzott marketingkampánnyal ez az időszak is átvészelhető és SZÉP kártya adta lehetőségek kihasználása szintén az ágazatnak fog kedvezni. Az ágazatnak a válság mellett jelentős munkaerőhiánnyal is szembe kell néznie. 

Az ország többi szálláshelyéhez hasonlóan, mi is küzdünk munkaerőhiánnyal.

Ezt azzal magyarázta, hogy a járvány időszakában sokan elhagyták az ágazatot és nem sikerült őket visszahozni. 

Itt abban reménykedünk, hogy a szakképzés tud majd segítséget adni, hiszen az látható, hogy a vendéglátásnak és a szállodaiparnak van jövője

– húzta alá.  

A munkaerőhiány mellett külföldiek hiányát is érzik. Bágyi Péter elmondta, hogy egyértelműen érezhető volt a külföldi vendégek számának a visszaesése, főként a szlovák és lengyel vendégek száma esett vissza a határzárnak köszönhetően. 

Bízunk abban, hogy Sárospatak és környéke újra ide fog vonzani nagyon sok turistát, hiszen a vár, a termálvíz és a Zemplén adta természeti adottságok egyedülállóak egész Európában

 – mondta. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában