Áremelés

2023.01.01. 15:00

Drágább lett házasságot kötni Miskolcon

Munkaidőben, hivatali helyiségben ingyenes, a többiért a korábbinál is többet kell fizetni.

ÉM

Emelte a házasságkötésekkor a többletszolgáltatásokért fizetendő díjakat az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól és a többletszolgáltatásért fizetendő díj mértékéről szóló 20/2019. (XII.20.) önkormányzati rendelet módosításával a miskolci közgyűlés, a testület december 15-ei ülésén. A házasságkötések során egyre nagyobb az igény a különleges szolgáltatásokra - hivatali időn túl, vagy külső helyszínen -, ezek alapvetően díjfizetésre kötelezett szolgáltatások. Ezek emelkedtek, több esetben 300 százalékkal.  

Az érvényes törvények szerint hivatali időben és hivatali helyiségben az anyakönyvi szolgáltatás eddig is ingyenes volt és az is marad. Viszont ha valakik a hivatali helyiségben - házasságkötő teremben -, de munkaidőn túl szeretnének házasságot kötni, akkor a korábbi nettó 5 ezer forintról 15 ezer forintra, munkaszüneti napokon nettó 10 ezerről 30 ezer forintra emelkedik a fizetendő díj.

Hivatali helyiségen kívül munkaidőben korábban 20 ezret kellett fizetni, a módosítás immár 25 ezret ír elő, míg a munkaidőn kívül külső helyszínes szolgáltatás díja 30 ezer forintról 40 ezerre emelkedett.  

Az anyakönyvvezetők díjazási alapja is emelkedett hivatali helyiségben munkanapon 2 500-ról 4 ezer, ünnepnapokon 5 ezerről 7 ezer forintra. Ugyanez a tarifa hivatali helyiségen kívül 10 ezerről 12 ezer forintra nőtt.  

Kedvezmény feltételekkel 

A rendelet a Miskolcon lakcímkártyával igazolhatóan lakóhellyel rendelkezők számára 50 százalékos kedvezményt biztosít a fizetendő díjakból. De ez csak abban az esetben érvényes, ha a házasulandó pár mindkét tagja teljesíti ezt a feltételt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában