Születésnap

2023.01.15. 17:33

Az avasi kilátót ünnepelték (fotókkal, videóval)

Fontos bejelentést tettek az éppen hatvan éve épült és ikonikussá vált kilátónál.

ÉM

Fotó: Vajda János

A város egyik ikonikus épülete és közismert szimbóluma a tévétorony. Az avasi kilátót éppen hatvan évvel ezelőtt építették és adták át. Az 1963. augusztus 20-i avatóünnepséget megelőzően fél évvel, a már szerkezetkész építményen január 15-én este felkapcsolták a reflektorokat. Ezzel, a korabeli sajtó szerint, első ízben villantak fel egy új, modern Miskolc fényei. A hat évtizeddel ezelőtti jelképes pillanatra emlékezett a vármegyeszékhely önkormányzata és ez alkalomból az – amúgy jelenleg az idén esedékes nagyszabású felújításra váró – objektumon ismét felkapcsoltatta a díszkivilágítást.

Az eseményen beszédet mondott Veres Pál, Miskolc polgármestere: „Hamarosan indul a kilátó fejlesztése, a kivitelezőt már közbeszerzési eljárás keretében kiválasztotta a város” – mondta. Hozzátette: A közbeszerzési hatóságnál van az elbírálás ás körülbelül egy hónapon belül megtörténik a szerződés aláírása és elindulhat a kivitelezés.  

"A tervezett árnál, kedvezőbb lesz a kilátó felújításának költsége" – mutatott rá a városvezető.

Megemlékeztek 

Civil közösségek a fényfestés előtt találkozót és beszélgetést hirdettek a kilátóteraszra, amely a „születésnapos” torony jelentőségéről szólt. Többen a tavaly-tavalyelőtt megjelent Hetvenkét méter című kötet, írásból olvastak fel egy-egy számukra fontos részletet, amelynek ők maguk is a szerzői voltak. A sötétedés után Gregovszki Gábor grafikus előadásában kezdődő fényfestéssel köszöntötték a hat évtizede az Avastetőn álló jellegzetes építményt, egyúttal a modernkori Miskolcot. Az eseményen Varga Andrea Klára és Szopkó Tibor, Miskolc város alpolgármesterei is részt vettek.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában