Döntés előtt

2022.12.31. 08:30

Sok jelölt jöhet szóba

A jövő év elején új tagot választanak maguk közé a Nemzet Sportolói.

KT

Jónyer István, a DVTK egykori tagja is szavaz az új tagról

Fotó: ÉM-archívum

„Gyászolunk – mondta a vonal végén Jónyer István, a Miskolcon született és a DVTK-ban nevelkedett asztaliteniszező. – Varga Jánost, az olimpiai-, kétszeres világ- és ugyancsak kétszeres Európa-bajnok birkózót búcsúztatjuk.”

Kajak-kenus még nem volt

A nyugalmazott ezredest katonai tiszteletadás mellett helyezik majd örök nyugalomra.

– Most emlékezünk és csak később döntünk arról, hogy ki lesz az utóda – folytatta a négyszeres világbajnok, a földkerekség valaha élt egyik legkiválóbb pingpongozója, aki így folytatta: – Az egyetemes magyar sport csodálatos egyéniségekkel rendelkezik, nagyon sokan megérdemelnék, hogy a tizenkettes csapatba kerüljenek.

Vannak örökös jelöltek: például a birkózó Hegedűs Csaba, a vívó Pézsa Tibor, az öttusázó dr. Török Ferenc és a sort folytathatnánk több atlétával, úszóval, vagy éppen vízilabdázóval. Ilyenkor, egy címviselő halálakor mindig szóba kerül az is, hogy az egyik legnépszerűbb és legsikeresebb honi műfaj, a kajak-kenu egyetlen képviselője sem volt még a Nemzet Sportolója – erről így vélekedett Jónyer István:

– A hírközlő szervek képviselőiben teljesen jogosan vetődik fel ez a kérdés, miként az is, hogy lehetnénk akár tizenöten is... 

Jó tudni

A Nemzet Sportolója kitüntető címet azok a hatvan éven felüli, kimagasló eredményeket elért magyar sportolók kaphatják, akik aktív sportpályafutásuk befejezése után is meghatározó szerepet játszanak a sportéletben. Egyéni vagy csapatsportágban nyújtott teljesítményért egyaránt odaítélhető. A kitüntetettek száma egyidejűleg legfeljebb tizenkettő lehet. A jelölő szervezeteknek, továbbá a cím birtokosainak a korábbi adományozott halálától számított hatvan napon belül új javaslatot kell tennie. Egy díjazott halála esetén a többi kitüntetett egyhangú szavazással választ be egy másik sportolót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában