Nébih

2022.12.28. 12:15

Pezsgő, gyöngyöző bor és virsli – ezeket is ellenőrizték

Több mint 1800 ellenőrzés, 12,2 millió forint bírság és 51,6 tonna forgalomból kivont élelmiszer a fő mérlege az idei téli élelmiszerlánc-ellenőrzésnek.

Illusztráció

Fotó: Horváth Péter

December 5-18-a között a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), valamint a területi élelmiszerlánc-felügyelet szakemberei által lefolytatott ellenőrzéssorozat fókuszában a higiéniai szabályok betartása és az élelmiszerek eredetének nyomonkövethetősége állt. A Nébih laboratóriumaiban kiemelten vizsgálták a szezonálisan népszerű terméket is: fűszerek, nyers és félkész tészták, bio déligyümölcsök, alkoholos italok és virslik kerültek „mikroszkóp alá”.

Az akció idején országosan összesen 1824 ellenőrzésre került sor. A feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 15 alkalommal figyelmeztetést, 160 esetben pedig – összesen 12,2 millió forint értékben – bírságot szabtak ki. 14 élelmiszerelőállító és -forgalmazó létesítmény tevékenységét kellett korlátozni. Leggyakrabban higiéniai hiányosságokat tapasztaltak az ellenőrök.

Az újévhez kötődő termékek közül a Nébih kiemelten vizsgálta az alkoholos italokat, valamint a virsliket. Előbbi termékkörből 18 pezsgő, gyöngyözőbor, forralt bor alapanyag, keserűlikőr és pálinka laboratóriumi vizsgálata és érzékszervi bírálata történt meg és mindegyik termék megfelelőnek bizonyult. A szezonálisan működő vendéglátóhelyeken, karácsonyi vásárokban elvégzett 62, a vizezések kimutatására szolgáló gyorsteszt alapján sem tapasztaltak problémát a szakemberek.

A virsli termékeket laboratóriumban, továbbá azok forgalmazási körülményeit logisztikai raktárakban, üzletekben és webáruházakban is ellenőrizte a Nébih. A raktárakban, hűtőkamrákban ugyan előfordult olykor zsúfoltság, rendezetlenség, de jelentős problémát nem tapasztaltak az ellenőrök. Két webáruház üzemeltetőjével szemben azonban eljárást kellett indítani, mert félrevezető módon a virslik között szerepeltették azokat a termékeket is, amelyek nem felelnek meg a Magyar Élelmiszerkönyv e termékköre vonatkozó feltételeinek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában