Részvételi Program

2022.12.13. 14:35

Megvalósuló miskolci javaslatok

Közel 200 ötlet érkezett be, melyekre szakmai és állampolgári szűrés után szavazhattak.

ÉM

Fotó: Pap Gyula

Miskolc önkormányzata tavaly hirdette meg a Részvételi Programját, amelyhez az idén már Részvételi költségvetés is társult. Ezen forrás felhasználására a miskolciak tehettek javaslatot, majd a tervezzukmiskolcot.hu oldalon szavazni lehetett az ötletekre. A miskolciaknak lehetőségük nyílt pró és kontra érvelni az egyes javaslatok mellett vagy ellen, kifejtve az adott témával kapcsolatos általánosabb várospolitikai megfontolásokat vagy akár helyhez kötött konkrétumokat. A szavazás eredménye megszületett, ezt sajtótájékoztatón ismertetett Veres Pál, Miskolc polgármestere és Varga Andrea Klára, Miskolc alpolgármestere.

Részvételi demokrácia

– Egy olyan szisztémát igyekszünk létrehozni működésünk során, ahol a döntés előkészítő folyamatokba a lehető legnagyobb mértékben igyekszünk bevonni a miskolciakat – hangsúlyozta többek között a polgármester. Célunk, hogy egyre többen mondják el a véleményüket és egyre nyitottabbak legyenek a részvételi demokráciára a miskolci polgárok. Ez úgy érhető el, hogy minél több ügyben kérjük ki a véleményüket amikor az ő környezetükről van szó. Már ehhez az első viszonylag szerény 15 milliós keretösszeghez is számtalan jó javaslat érkezett és mindenkinek köszönöm aki részt vett a munkában – tette hozzá.

Varga Andrea Klára elmondta: a város közgyűlése egy éve fogadta el azt a részvételi koncepciót, amely megalapozta a további folyamatot. 

– Ennek köszönhetően olyan programok valósultak meg a városban civil partnereinkkel közösen, mint a Miskolci Ötletmaraton, a Szinva-Zöld Folyosó és a városrészi központok közösségi tervezése, a Városi Estek sorozat. Több száz miskolcit mozgattak meg ezek a kezdeményezések. Létrehozták a weboldalt amelyen keresztül három kategóriában adhatták le ötleteiket a városlakók. Közel 200 ötlet érkezett be, melyekre szakmai és állampolgári szűrés után szavazhattak. Végül a Zöldüllő Miskolc és a Közös Tereink kategóriákban 15-15 ötletről, míg a Támogató Miskolc cím alatt 9 ötletről mondhattak véleményt az emberek – tudtuk meg. – A következő lépés az, hogy a helyi állampolgárokból álló Részvételi Tanács közreműködésével elindítjuk a megvalósulás útján a kiválasztott ötleteket és várhatóan következő év közepére várhatóan kézzel fogható eredményekre számíthatunk – összegezte az alpolgármester.

Eredmények

Közös Tereink kategória:

Piknik Placc, Szebb Miskolcért Alap, Szemetes kerékpározók és futók számára

Zöldülő Miskolc kategória:

Esővízgyűjtő tartályok a fenntartható Miskolcért, Esővíz tárolása park locsolására, csatorna tehermentesítésére, Vörösmarty Liget

Támogató Miskolc kategória:

Fitt Miskolcért, Gyalogos vagy kerékpáros előnyitás jelzőlámpás csomópontokban, Segítő Miskolc, Tetemvár, Miskolc új ékszerdoboza

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában