Nincs tovább ingyen!

2022.12.23. 14:00

Januártól ennyi parkolóhely válik fizetőssé Miskolcon. Mutatjuk, hol...

Az önkormányzat évi mintegy 20,4 millió forint pluszbevételt vár az új sárga zónás parkolóhelyektől.

Fotó: ÉM

A közgyűlés nyár eleji - a városvezető frakció igen szavazataival meghozott - döntése értelmében január 1-jétől 632 - jelenleg még térítésmentesen használható - parkolóhely válik fizetőssé Miskolc belvárosa közvetlen környezetében. A rendeletmódosítás arról is határozott, hogy a megyseszékhely valamennyi új fizető parkolója az úgynevezett sárga zónába fog tartozni, azaz az újvétől kezdődően óránként 260 forintot kell fizetnie annak, aki az adott helyen szeretne várakozni személyautójával.

Öt területet jelöltek ki 

A júniusi miskolci közgyűlési ülésen tárgyalt és a városvezető többség által elfogadott rendeletmódosítás ugyanis öt olyan miskolci területet nevez meg, amely az említett módon a fizető sárga zóna része lesz. 

A legnagyobb terület, amely januártól fizetővé válik a Malomszög, a Serház, a Tizeshonvéd, a Nagyváthy és a Petőfi utca által határolt rész, ahol - a kalkulációk szerint - 306 parkolóhely van, amely jelenleg még ingyen használható. Száznyolcvan parkolóhelyet érint a döntés a Selyemréten, ahol a Kőrösi Csoma Sándor, a József Attila, a Baross Gábor és a Bajcsy-Zsilinszky utca által határolt terület válik fizetővé, beleértve az Éder György, a Bólyai János és a Zsilinszky utcát is. 

Ugyancsak a sárga zóna szerint alakul a tarifája a Sarolta, a Hadirokkantak, a Soltész Nagy Kálmán és Vörösmarty utca által határolt terület 62 parkolóhelyének és ugyanerre a sorsra jut a Bocskai István utca Bocskai István utca 33. és Vörösmarty utca 84. közötti része. 

Mindezeken túl fizetővé válik a Szepessy Pál utca Major utca és Mátyás király utca közötti szakasza, itt 29 parkolóhelyért kell fizetni.

Az átalakítás 65 millióba kerül 

Az utak forgalomszabályozásáról és közúti jelzések elhelyezéséről szóló kormányrendelet előírásai alapján az új fizető területekre összesen 14 darab jegykiadó automatát telepítenek, közúti jelzőtáblákat helyeznek el és felfestik a szükséges útburkolati jeleket is. Ezt az előkészítő munkát már tapasztalhatják az érintett területen élők, vagy arra megfordulók.  

Ez a tevékenység - az előzetes kalkulációk szerint - mintegy 65 millió forintjába kerül a városnak, pontosabban a fizetőparkoló rendszert üzemeltető Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.-nek. Ennek ellentételezése, hogy az új fizető parkolók működtetése nyomán a város alapból évente mintegy bruttó 20,4 millió forint bevételt vár. 

A január 1-jétől felálló intézkedés alapján január 1-jétől kezdődően a miskolci belvárosban és környékén egyáltalán nem lehet majd ingyenes pakolási lehetőséget találni. 

A fizetőssé váló területek 

- Hadirokkantak útja-Sarolta u. Bors vezér u.-Soltész N.K.- Vörösmarty u. által határolt terület

- Kőrösi Cs. S. - József A – Baross G. – Bajcsy-Zs. által határolt terület (Éder György, Bólyai J., Zielinsky Sz. utcák is)

- Bocskai I u. (Szabó Lőrinc sétány, és Bocskai u. 33. kereszteződéstől) a Kont István u., Martinovics Ignác u., a Bem József u. (Soltész Nagy - Kálmán kereszteződésig), és a Vörösmarty 84. sz. által határolt terület

 

- Serház utca- Szent István utca- Tizeshonvéd köz utca a (Nagyváthy János u.- Petőfi utca- Malomszög utca által határolt terület)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában