Szilveszteri petárdák

2022.12.28. 13:30

Ingyenes chipleolvasás: a MOL idén is segít az elkóborolt kedvenceknek hazatalálni

Immár több mint másfélszáz MOL kúton van lehetőség a kutyák azonosító chipjeinek leolvasására, ami hatalmas segítséget jelent, hogy a szilveszteri petárdaszezonban elkóborolt négylábúak sikeresen hazatalálhassanak szerető gazdáikhoz.

Fotó: DANIEL NEMETH

Az állatvédő szervezetek szerint az év utolsó napjaiban rendre ezres nagyságrendű kutya szökik el a számukra extrém zajterhelést jelentő robbanások miatt – közülük szerencsére több százat sikerül biztonságba helyezni az ingyenes chipleolvasásnak köszönhetően.

Magyarországon 2013 óta kötelező minden 4 hónaposnál idősebb kutya mikrochipes megjelölése. Bár a jogszabályi előírás ellenére a chipek használata még mindig nem teljeskörű, a kutyák többsége átesik a jelölésen. Ennek során egy rizsszem méretű, szövetbarát kapszulát juttatnak fájdalommentes eljárással a négylábú bőre alá. A kapszulában lévő chip egy egyedi számsort tartalmaz, amely egyértelműen azonosítja a kutyát, és a Magyar Állatorvosi Kamara által vezetett adatbázis segítségével összeköti az állatokat a gazdájukkal, lehetővé téve, hogy az elkóborolt jószág a lehető leghamarabb hazajusson. Ehhez csupán arra van szükség, hogy a jó szándékú megtaláló bevigye a kutyát a legközelebbi leolvasóhelyre, ahol elvégzik a leolvasást, és értesítik az önkéntes állatorvost, aki kapcsolatba lép az állat gazdájával.

Nagy segítség

Évente ezres nagyságrendű az egyébként gazdás, de leginkább például a szilveszteri tűzijátékok és petárdázások következtében megriadt, otthonról vagy akár sétáltatás közben elmenekülő kutyák száma. Az ijedt állat akár 20-30 kilométerre is elrohan, ami már nagyon megnehezíti, hogy önállóan hazataláljon.

„Márpedig minél nagyobb a távolság és az eltelt idő, annál kisebb az esélye, hogy az állat sértetlenül hazaér” – hangsúlyozta Óvári András, a MOL-lal a kutyamentésben együttműködő Vigyél Haza Alapítvány alapítója. A civil állatvédő hozzátette: „Nagyon fontos, hogy a gazdák időről időre ellenőrizzék, helyes adat szerepel–e róluk a nyilvántartásban, hiszen egy esetleges lakcím- vagy telefonszám-változtatás meggátolhatja a kutyák és gazdáik egymásra találását, ha az adatokat nem frissítik.”

Óvári András elmondta, évente több száz kiskedvenc talál vissza az otthonába az ünnepek alatt (akár éjszaka is) működő ingyenes leolvasásnak köszönhetően.

„Bárki, aki esetleg már veszítette el akár pár pillanatra is a kiskedvencét, tudja, hogy mekkora érzelmi sokk ez. Annál vidámabb és boldogabb az egymásra találás, és mi ennek a pillanatnak kívánunk a részesei lenni. Szerencsére már az ország szinte bármely pontján biztosak lehetünk abban, hogy van a közelünkben egy olyan MOL töltőállomás, ahol az elkóborolt állatoknak segíteni tudunk hazatalálni" – hangsúlyozta Bakos Piroska, a MOL szóvivője.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában