Az állatorvos válaszol

2020.12.30. 19:00

A szilveszter a kutyák réme

A tiltások ellenére mindig sokan durrogtatnak szilveszter éjjel, gazdiként jó felkészülni rá.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

Sok kutya és cica retteg a petárdadurrogástól és a tűzijátékok fényétől. Állatorvos szakértőnket kérdeztük, hogy mit tehetünk.

– Az ünnepek alatt az állatorvosok nagy része pihen és szabadságra megy. A Miskolci Állatkórház rendelője korlátozott ideig ünnepnapokon is nyitva tart. Szombatonként 9-től 13 óráig, vasárnap, munkaszüneti és ünnepnapon 10-től 12-ig – mondta Puskás Gábor kisállatgyógyász, szak­állatorvos. – A mérgezéses problémákon túl leggyakrabban balesetes állatkákkal találkozunk. Szilveszterkor pedig zajfóbiás betegekkel. Hiába tiltják be egyre több helyen a tűzijátékot és a petárdát, mégis sokan a szabályokat áthágva is durrogtatnak. A rettegő kutyák a bekerített portáról is képesek ilyenkor elmenekülni. A menekülés közben veszélyes helyzetek merülhetnek fel, miközben az állat megsérül vagy elütik. Ha állatunk ijedős, vigyük be inkább teljesen zárt helyre! Javaslom, hogy a gazdik megfelelő óvintézkedésekkel várják otthon az év utolsó napjait. Ez azt is jelenti, hogy tárazzák be előre a nagyon jó hatékonysággal alkalmazható nyugtató gyógyszereket vagy aminosav-kombinációkat, miután konzultáltak róla az állatorvosukkal!

Mint minden évben, idén is működik önkéntes állatorvosi helyettesítési rendszer a sürgős, halaszthatatlan, életveszélyes esetekre. Ez hétköznaponként este 22 óráig, szombaton, vasárnap és ünnepnap 10 és 20 óra között érhető el. Központi telefonszáma 20/482-4101, amelynek üzenetrögzítője a sípszó után bemondja a helyettes állatorvos telefonos elérhetőségét. A bemondott számon lehetséges egyeztetni az állatorvossal a konkrét ellátás időpontjáról, helyéről és várható költségéről. A szolgáltatás igénybevétele a kezelési költségen és gyógyszereken kívül 10 ezer forint készenléti díjat is magában foglal. Rendelési időn túl történő műtéteknél ez az összeg magasabb lehet. Este tíz után nonstop S.O.S. állatorvosi ellátást csak Budapesten dr. Juhász Tamás állatkórháza biztosít, a Péterhegyi út 46. szám alatt, ahol az ügyeleti díj 16 ezer forint. 2021. január 1-től a Nyíregyházi Állatkórház este 22 óráig tart nyitva.

Válaszolnak a kérdésekre

Az Észak-Magyarország Kisállat oldala rovatában tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szak­állatorvos válaszolnak hétről hétre a felmerülő kérdésekre, amelyeket azallatorvosvalaszol@­gmail.com e-mail-címre várjuk.

Az akut problémákkal viszont továbbra is kérjük, hogy személyesen keressék fel állatorvosukat!

(A borítóképen: Sok kutyus fél a tűzijátékok zajától)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában