Szilveszter

2021.12.31. 11:00

Életmentő lehet a kutya chipje

Szilveszter előtt nemcsak a bulira, hanem kedvencünk védelmére is gondolnunk kell.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

Míg sok embernek öröm, addig az állatoknak rémálom is lehet a szilveszteri tűzijáték és petárda. Az erős fény- és hanghatás sokkolóan hat az állatokra, akik emiatt rémülten elkóborolhatnak, ha nem nyugtatjuk meg őket. A felelősen gondolkodó gazdik már jó előre felkészítik kedvencüket az év végi durrogtatásra, és élő adatokat tartalmazó chippel látják el őket. Továbbá kialakítanak egy elzárt melegedőt éjszakára, ahonnan nem tudnak kiszökni, és ha szükséges, állatnyugtatót adnak be nekik. Mégis vannak olyanok, akiknek elvész a kedvencük. A megszaporodott szökések, balesetek miatt erre az időszakra már teljes állatmentő apparátus alakult ki.

 

Azonnal kezdjük keresni!

 

– Ha valakinek megszökik a kutyája vagy a cicája szilveszterkor, azonnal kezdje el keresni, és ne számítson rá, hogy hazamegy a megriadt állat – hangsúlyozta Pintér Attila, a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet főszervezője. – Az eltűnést az állatorvosnál is érdemes bejelenteni. Az egész országban tevékenykedő közel kétszáz önkéntesünk a keresésben tud segíteni. Idén szilveszter napjától 2022. január 3-ig hívható ügyeleti számunk, a 06-70-501-7142, vagy írhatnak nekünk üzenetben Facebook-oldalunkra is a kóborló állatról készült fotóval. Önkéntesnek pedig december 31-ig lehet jelentkezni a közösségi oldalunkon megosztott űrlapon keresztül. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Miskolcról és környékéről, valamint Nyékládházáról vannak már segítőink. Lassan 9 éve kötelező az ebek chippel való megjelölése, ami pár ezer forintos tétel. Ennek ellenére főleg a kis falvakban és tanyákon még mindig gyakori, hogy nincs a gazdis állatokban azonosító. Ilyenkor a legközelebbi menhelyet vagy önkormányzatot szoktuk értesíteni. 

 

Bővül a chipleolvasó hálózat 

 

A szilveszteri állatmentést a Mol-csoport is támogatja chipleolvasással. 

 

„Jövő évtől országszerte immár 150 Mol töltőállomáson lesz ingyenes mikrochip-leolvasó – írja közleményében a szervezet. – Csak tavaly szilveszteréjszaka 58 kutyát vittek be a benzinkutakra, ennek köszönhetően a kedvencek több mint kétharmada visszakerült gazdájához. Emellett több mint ezer kutyát sikerült már azonosítani az év során.” 

 

– A Mol állatbarát cég, és 2018 májusában együttműködést kezdeményezett a Vigyél Haza Alapítvánnyal, amely kutyamentéssel foglalkozik – mondta Orosz András, a Mol Magyarország kiskereskedelmi igazgatója. – Hazánkban jelenleg 460 Mol-logóval ellátott, jól megközelíthető töltőállomás működik, és a talált kutyákat egyszerű hozzánk behozni. Kollégáink jól ismerik az ingyenes chipleolvasók használatát. 

 

Applikáció jelzi a kutakat 

 

A Vigyél Haza Alapítvány egyik újítása, hogy szilveszter napjaiban hasznos ingyenes applikációt fejlesztett ki Android- és iPhone eszközökre. 

 

– A „Vigyél Haza” okos-mobiltelefonos alkalmazásunk segítségével megtekinthető az országos chipleolvasó hálózat 250 helyszíne – tájékoztatott Óvári András, a szervezet alapítója. – Ezen keresztül elérhetők a szolgáltatásba bekapcsolódott Mol kutak és önkormányzatok, valamint a kutyabarát éttermek és szállások. A chipleolvasás után egy 15 jegyű számsor alapján az általunk értesített állatorvos tudja azonosítani a háziállat tulajdonosát a régióban, mivel a személyes adatokat nem adhatják ki. Tíz önkéntes állatorvosunk vállalta ezt, hogy megkeresik a gazdi elérhetőségeit az adatbázisukban, és felhívják.

 

(A borítóképen: Pintér Attila: „Lassan 9 éve kötelező az ebek chippel való megjelölése, ami pár ezer forintos tétel”)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában