Energiaválság

2022.12.17. 18:00

Ennyi utcalámpát kapcsolnak le Miskolcon

A Városvédelmi Egyeztető Testület álláspontja az, hogy az időszakos teljes elsötétítés nem járható út.

SZB

Fotó: Imre György

Néhány hete a kormány olyan döntést hozott, hogy az önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek a közvilágítás rendjéről. Miskolcon mintegy 19 ezer utcai lámpa biztosítja a biztonságot nyújtó fényeket. A drasztikus energia-áremelkedések miatt az erre fordított összeg is nagyságrendekkel megnőtt. Idén mintegy 450 millió forintba kerül a szolgáltatás biztosítása, jövőre ez 2 milliárd forint felé emelkedik.

Csak harmaduk jöhet szóba  

Arról, hogy milyen módon takarékoskodhat a város a közvilágításon, a miskolci közgyűlés mondhatja ki a végső szót. A Városvédelmi Egyeztető Testület ülésein a város közvilágításának esetleges korlátozása is szóba került, ám ebben az ügyben addig nem születik döntés, amíg be nem érkeznek a műszaki megvalósítás érdekében bekért ajánlatok. A köz- és közlekedésbiztonság maximális figyelembe vétele mellett az összes fényforrás legfeljebb egyharmadát érintheti a részleges korlátozás majdani bevezetése.  

A testület egyik korábbi ülésén egyébként más verzió is szóba került. Azt teljes mértékben elvetették, hogy éjjelente néhány órára teljesen elsötétüljön a város, ez ugyanis kivitelezhetetlen, komoly biztonsági kockázatot is jelentene, és a közlekedés rendjéről szóló jogszabályokkal is ellentétes. A gyalogos átkelőhelyek közelében ugyanis kötelező a közvilágítás biztosítása.

Teljes cserében gondolkodnak 

A testület arról viszont döntött, hogy az önkormányzat árajánlatokat kérjen hosszabb távú megoldás érdekében, ami egy komplett városi LED-csere programot jelentene, vagyis minden köztéri világítótestet érintene.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában