Közgyűlés

2022.12.15. 07:00

Az önkormányzat ezért nem akar beleszólni a miskolci taxitarifákba

Maratoni ülés elé néz Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése. A meghívóban összesen 28 megtárgyalandó napirendi pont szerepel.

Szaniszló Bálint

Fotó: Ádám János

Az úgynevezett „ártörvény” szerint az önkormányzatok rendeletben határozhatják meg az adott település területén működő személytaxi-szolgáltatás legmagasabb hatósági árait, vagy rögzített hatósági árait.  

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata első alkalommal 1999-ben döntött a város taxi ­tarifáiról, azután 2018-ban állapították meg a maximálisan alkalmazható díjtételeket.  

Három miskolci taxi társaság idén tavasszal kezdeményezték a díjtételek felülvizsgálatát. A javaslatuk alapján a miskolci közgyűlés legmagasabb hatósági árként 700 forintos alapdíjat, 320 forintos kilométer tarifát és percenként 80 forintos várakozási díjat állapított meg.  

Novemberben a taxi társaságok ismét kérelmezték a díjtételek megemelését. A miskolci közgyűlés asztalára kerülő mostani előterjesztésben azonban szó sincs újabb, megemelt taxi tarifákról. A városvezetés azt javasolja a testületnek, hogy az elmúlt időszakban kialakult jelentős mértékű infláció, az üzemanyagok árának drasztikus emelkedése, valamint az ukrán-orosz háború gazdaságfi életre gyakorolt hatásai miatt és a versenyképesség fenntartására is tekintettel helyezze hatályon kívül a személytaxi-szolgáltatás  legmagasabb hatósági díjának megállapításáról és a díjalkalmazás feltételeiről szóló 12/2018 (VI. 22.) önkormányzati rendeletet. Ez azt jelenti, hogy – amennyiben a képviselők minősített többsége igen mond rá – a miskolci személytaxi szolgáltatásnak a jövőben nem lesz maximált hatósági ára.

Dráguló dolgok 

Mindezeken túl a közgyűlés napirendjén szereplő összesen 28 előterjesztés között több olyan rendeletmódosítás is szerepel, amely a városban élők, illetve itt működő vállalkozások mindennapjait, illetve pénztárcájukat érinti.  

Módosítják például a helyi iparűzési adóról, illetve az idegenforgalmi adóról szóló rendeletet. Amennyiben a közgyűlés jóváhagyja, drágulnak a temetkezéshez kapcsolódó szolgáltatások díjai a városban. Ugyancsak változik az anyakönyvi események többletszolgáltatásainak díja. 

Az idei városi költségvetés harmadik negyedévi korrekciójáról is tárgyal a közgyűlés és megalkotja a képviselői illetményalapról szóló rendeletét.  

Ingatlanok értékesítésének engedélyezése is napirenden szerepel és két fontos dokumentum sorsáról is döntenie kell a közgyűlésnek. Megtárgyalják Miskolc Megyei Jogú Város Kulturális Stratégiáját, illetve  javaslat hangzik el az Integrált Településfejlesztési Stratégia elfogadásáról is. Mindezek mellett döntés születik a Miskolc Holding Zrt. 2,8 milliárd forintos forgóeszközhiteléről is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában