Világnap

2022.12.01. 16:00

A HIV és az AIDS mai napig velünk van

Folyamatosan nő a diagnosztizált betegek száma

UA

AIDS-szûrés

Fotó: Veres Viktor

A WHO 1988-ban nyilvánította december 1-ét AIDS-ellenes világnappá, ugyanis az AIDS-et 1981 december elseje óta tekintjük különálló betegségként. A kezdeményezés célja a HIV vírussal és az AIDS-betegséggel kapcsolatos ismeretterjesztés és a fertőzések megelőzése.

Az immunrendszert támadja

Az AIDS (acquired immunodeficiency syndrome – szerzett immunhiányos tünetegyüttes) az immunrendszer betegsége, amely HIV-fertőzés (HIV: humán immundeficiencia-vírus) következtében, évek (körülbelül 10 év) alatt alakul ki. A HIV összetett felépítésű, két RNS-láncot tartalmazó retrovírus, amely az immunrendszer sejtjeit megtámadva csökkenti annak védekezőképességét. E tekintetben az AIDS betegség a HIV-fertőzés lezajlásának utolsó szakasza. Az 1980-as évek elején a HIV fertőzöttek életkilátásai rendkívül kedvezőtlenek voltak. A fertőzés néhány éven belül az AIDS állapotáig romlott, majd hamarosan a halál is bekövetkezett. A vírusfertőzés következtében fokozatosan leépül az immunrendszer, így a legsúlyosabb stádiumban a beteg szervezetét megtámadó fertőzések, tumorok vezetnek a beteg halálához. Becslések alapján jelenleg globálisan több nő él HIV-fertőzéssel, mint férfi, miközben az új esetek nagyobb arányban férfiak, 8,8 százalékuk 15 év alatti gyermek. Bár az európai régió esetei nem érik el a teljes betegkör 5 százalékát, 2010-hez képest az új esetek éves száma 49 százalékkal növekedett, leginkább a kelet-európiai régió lakosai körében.

Központosított ellátás

Magyarországon a HIV-betegek elsődleges, vírusellenes ellátása központosítva történik. A Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet (DPC) országos centrumként az aktív fekvőbeteg-szakellátásban 15 ággyal, a járóbeteg-szakellátásban pedig heti 55 szakorvosi óra kapacitással rendelkezik dedikáltan e betegek ellátására. A DPC mellett a szerzett immunhiányos állapot (HIV/AIDS) esetén 100 százalékos támogatásban részesülő gyógyszerek felírására jogosult még a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház, továbbá a Pécsi Tudományegyetem. A diagnosztizált HIV betegek gondozását, illetve a másodlagos, azaz a vírusfertőzés által kiváltott szövődmények (pl. fertőzések) kezelését – a fenti centrumok mellett – az országos lefedettséggel elérhető infektológiai szakmakódú ellátóhelyek hivatottak ellátni.

Megyei szűrőpontok

Mivel a szakértők szerint a megelőzés a legfontosabb a betegség kapcsán, így mindenki számára elérhető úgynevezett anonim (név nélküli – a szerk.) szűrési pontokon történik a HIV fertőzés szűrése vérvétel által. Az országban bárki felkeresheti ezeket a pontokat, ahol anoniman áteshet a szűrésen, és később az eredményét is úgy kapja meg. Térítésmentesek a HIV-szűrővizsgálatok az ÁNTSZ megyei intézeteiben működő HIV/AIDS tanácsadókban, Bőr- és Nemibeteg Gondozókban (BNG). Borsod-Abaúj-Zemplén megye esetében Miskolcon a Meggyesalja u. 12 szám alatt érhető el a szolgáltatás bárki számára. Azonban ma már több magánlaboratórium is foglalkozik a betegség szűrésével, amelyet térítési díj ellenében vehetnek igénybe a páciensek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában